Då var det dags för första receptet från igår, och jag börjar med Morotskaka som jag lovade igår. 🙂
Du behöver:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
3 dl rivna morötter
Glasyren
50 gram Philadelphiaost
25 gram smör
1 1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Skala och riv morötterna.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en skål.
3. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål.
4. Sikta ner mjölblandningen i ägg/sockerblandningen och rör väl så det inte blir några klumpar.
5. Häll i oljan i smeten och sist de rivna morötterna.
6. Grädda kakan i 15o grader i 45 minuter.
Under tiden kakan står i ugnen gör du glasyren.
Blanda smör, philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker till en slät kräm. Det går lättast om du låter smöret ligga framme en stund
innan så det blir mjukt, och sedan kör krämen med en elvisp.
Bred glasyren över kakan när den har kallnat.
Själv brukar jag alltid göra dubbel sats av glasyren och även bre ut den runt om kanterna.
Till sist kan du välja att dekorera kakan med något valfritt. Igår valde jag en blandning av yttepyttesmå strösselkulor
som jag strödde över litegrann av, men en vanlig dekoration på morotskaka är även några tunna morotsstrimlor. Lättast att få
till dessa tycker jag att det är med ett zestjärn, se bilden nedan.
Jaha, det var första Dagens recept. Det kommer fler senare. 🙂
Lycka till med din Morotskaka!