Allmänt Djur

Fästingar – Något av det vidrigaste som finns!!

fastingar1

Fästingarna har redan vaknat.

Jag läste en artikel i aftonbladet.se att man redan nu har observerat fästingar i
södra och mellersta Sverige. Fästningbeståndet beror till stor del på hur kall vintern har varit och hur många fästingar som dött av kylan. I år har vi ju knappt haft någon vinter, årstiden har vanligt ovanligt mild. Detta innebär att många fler fästingar än vanligt har överlevt årstiden, och har nu redan vaknat på en del ställen.

Jag HATAR verkligen fästningar!! Det kan absolut inte finnas några vidrigare djur! Dom fyller inte någon som helst funktion här på jorden utan är enbart ett skadedjur och en parasit. Jag har alltid varit livrädd för getingar, men i det här fallet så lovprisar jag dem. Getingarna är nämligen fästingens enda naturliga fiende. Jag hoppas på ett rikt getingår, för i år spås det bli nya rekordnivåer på fästingar.

Som säkert de flesta redan känner till, så kan fästingen bära på en del smittsamma sjukdomar, bland annat Borrelia och TBE. Jag blev själv biten av en fästing förra sommaren, för första gången i mitt liv, och trots att jag tog bort den i nästan samma ögonblick som den satte sig, så hann den smitta mig med borrelia. Jag har fortfarande, över ett halvår senare, problem med bettstället, trots att jag omedelbart fick genomgå en antibiotikakur som skulle kunnat ha ihjäl en häst. Borrelian blev jag i allafall av med, men så finns ju även TBE. Det är dock relativt ovanligt, om man jämför med Borrelia, och vanligast är det i Stockholmstrakterna och Stockholms skärgård. Det går även att vaccinera sig mot TBE om man bor i riskområdena.
Borrelia däremot finns numera över hela landet förutom i fjällkedjan. För fakta om själva fästingen, Om du skulle bli fästingbiten & Om du misstänker smitta, läs mer på aftonbladet.se

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...