Allmänt

Strålande morgon och känsliga schimpanser!

loxymorgon92

 

God morgon på er därute!

 

Ny kall morgon, men med strålande solsken! 🙂 Loxy väckte oss tidigt idag av någon märklig anledning, så det var bara att maka sig upp och ge sig ut i morgonkylan. Men det var riktigt skönt att vakna till ute i den friska luften. Eller ja, vakna till förresten. Jag har sovit urdåligt i natt och för en gångs skull har jag suttit och slagit ihjäl tid vid datorn stora delar av natten. Men jag somnade ungefär 1 1/2 timme nu på morgonen, så lite sömn har jag fått i allafall.

 

Då var det återigen en dag där man hoppas på leverans på posten. 😛 Jag hoppas i allafall att ett av paketen ska komma idag, men jag börjar nästan misströsta lite. Jag är lite bekymrad över att jag inte får svar ifrån säljaren på Tradera. Jag har fått ”vinnarmailet” och jag har betalat in pengar på hennes konto. Men så kom jag på direkt efteråt att jag glömt att skriva mitt Tradera-alias i meddelanderaden när jag betalade, och mailade henne om det. Två dagar senare mailade jag igen för att höra så att allt gått bra trots mitt misstag. Men jag har inte fått svar på något av mailen och heller ingen bekräftelse på betalningen. Jag har väldigt svårt att tro att det är nåt lurendrejeri, för den här säljaren har registrerat företag och därmed skyddas köparen av alla vanliga konsumentlagar. Plus att hon har 100-tals enbart positiva omdömen. Men många av omdömena berömmer just den snabba leveransen och den fina mailkontakten, så det är ju inte så konstigt att man undrar över varför man inte hör något.

Jaja, jag har alltid varit lite skeptisk till köp&sälj-sajter som Tradera och Blocket m.m. så det kan vara det som spökar. Jag hoppas att det inte är några problem i allafall och att varorna kommer snart.

 

Läste förresten en verkligt gripande sak på aftonbladet.se idag.

 

aporna1

 

I senaste numret av National Geographic publicerades den här bilden av sörjande schimpanser.

Dessa apor har tagits omhand på ett vildmarkscenter i Kamerun efter att deras mödrar dödats i olaglig jakt. För ett tag sedan dog en av schimpanserna i hjärtfel, och när skötarna körde bort henne i en skottkärra stod ett dussintal apor uppradade bakom staketet, tystlåtna och dämpade, vissa med armarna om varandra.

Detta slår, enligt forskarna, hål på myten om att djur inte skulle ha några känslor.  Något som jag i och för sig aldrig har trott på. Har man levt med djur i hela sitt liv, så vet man att det där bara är en myt. Jag skulle tro att det dels är personer som aldrig umgåtts nära med djur som kommer med sådana påståenden, plus personer som har behov av att intala sig dylikt för sitt eget samvetes skull, till exempel forskare som sysslar med djurförsök eller andra som behandlar djur illa.

 

I aftonbladets artikel kan man även läsa att det just nu pågår ett forskningsprojekt mellan Lunds universitet och Furuviksparken utanför Gävle, där man undersöker schimpansers och orangutangers beteende. Bland annat har man kommit fram till att schimpanserna har förmåga att planera för framtiden. Det låter inte direkt som att dom agerar enbart genom instinkt.  😀

 

Men nu är det dags för mig att ta itu med denna morgons göromål. Typ diska. *s* Sen ska jag sätta mig och pyssla lite med naglarna igen. Jag har ju trots allt redan en del grejer som jag kan använda, även om inte de nya har kommit än. 😉

 

Ha en jättefin dag alla, och på återseende lite senare!

 

rosabandet-resize13

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. säger:

    hoppas ni får en bra dag idag…. här har vi det kallt (2 grader ute) och vi ska ägna dagen åt att städa. Ikväll blir de kalas, Betty fyller 1 år… kram

Kommentarer är stängda.