Här kommer receptet på mina lussekatter som jag lovade igår. Det här är alltså receptet med kesella i, sist jag lade upp ett lussekattsrecept så var det utan. Men själv tycker jag faktiskt att de här blir mycket godare! Bullarna blir saftigare och mjukare och de håller sig dessutom färska mycket längre. En bonus är även att kesellan ersätter en del av matfettet så man behöver inte lika mycket smör i de här.
Då så! 🙂
Lusekatter med kesella
Du behöver:
1 g saffran (2 påsar á 0,5 g)
1½ dl socker
100 g smör eller margarin (gärna flytande)
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Gör så här:
Stöt saffran riktigt fint med en sockerbit i en mortel. Häll lite av mjölken i morteln och blanda sedan det lösta saffranet i
degspadet. Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C, fingervarmt. Används flytande margarin, värm
enbart mjölken. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt flytande
margarin, kesella, salt, socker och saffran. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen och arbeta ihop till en
smidig deg.
Jäs degen övertäckt 30-40 minuter.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 20 bitar. Rulla dem
till smala längder, ca 25 cm långa.
Enkel lussekatt eller julgalt: Rulla ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
Dubbel lussekatt: Tag två längder till varje bulle. Lägg dem antingen intill varandra eller och rulla ändarna utåt eller i kors
över varandra och rulla in ändarna.
Pojke eller lindebarn: Vik längden på mitten och sno ihop ”benen”. Lägg bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 30-40 minuter. Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Lycka till! 😀