Mat & Bak

Baka till Alla hjärtans dag!

heartbak1

 

Då var det dags för lite Alla hjärtans dag-recept. Lite sent som sagt, men kanske någon har lust att göra som jag och ställa sig och sno ihop lite kakor i morgon förmiddag. 😀 Annars har man såklart recepten kvar och kan baka dem nån annan dag. Det tänker i allafall jag göra, för såna här kakor brukar ha strykande åtgång här hemma. *s* Så jag kör ett gäng med olika recept på raken här.
Håll till godo! 😀 Här kommer nog mitt allra längsta inlägg tror jag. 😛

 

chokladhjartan-med-mintchokladmousse

 

Chokladhjärtan med mintchokladmousse

4 stycken

Du behöver:

50 g choklad, valfri sort
4 kakformar i form av hjärtan

Fyllning
60 g After Eight*
1 msk vatten
15 g osaltat smör
1 äggula
1 äggvita
2 msk Dansukker Strösocker

Eventuell garnering
kakpynt 

Klä formarna med plastfilm. Smält chokladen över vattenbad. Pensla formarna med chokladen. Ställ svalt för att stelna. Vänd på formarna och tag bort plastfilmen.

Lägg After Eight, vatten och smör i en skål som ställs over en kastrull med varmt vatten tills allt är smält. Rör i äggulan. Vispa äggvitan med sockret till fast skum och vänd ner i chokladsmeten. Fyll moussen i chokladformarna. Garnera eventuellt med kakpynt t ex små sockerhjärtan eller silverkulor.

*Tag gärna vit After Eight om chokladformarna är mörka och mörk After Eight till vita formar.

 

hjartekakor

 

Hjärtekakor

ca 22 st

Färdigt på: 45 min
Du behöver:

125 125 g osaltat smör, plus lite extra till plåtarna
1.65 1.65 dl strösocker, plus lite extra att strö över kakorna
1 1 st stor äggula, uppvispad
3.75 3.75 dl italienskt 00-mjöl eller vanligt vetemjöl
1 1 st ekologisk citron, finrivet skal
1 1 st stor äggvita, lätt ihopvispad med 1 msk vatten

 

Gör så här


1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj två plåtar.

2. Tvätta citronen i varmt vatten och riv sedan det yttersta skiktet av skalet fint.

3. Vispa smör och socker tills det blir poröst. Tillsätt äggula och vispa ordentligt. Blanda sedan ner mjöl och citronskal.

4. Knåda lätt och forma degen till en boll. Slå in den i plastfolie och låt den stå i kylskåpet en stund, cirka 15 minuter, för att bli hårdare och därmed lättare att kavla.

5. Dela degen i två delar och arbeta med den ena hälften åt gången. Låt den andra ligga kvar i kylskåpet undertiden.

6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 0,5 centimeter tjock platta. Ta ut hjärtformade kakor med en form. Pensla bort överflödigt mjöl från kakorna.

7. Lägg kakorna en bit ifrån varandra på plåten och pensla med uppvispad äggvita och vatten. Strö över lite socker.

8. Grädda kakorna 15 minuter i ugnen tills de blivit ljusbruna. Ta dem från plåten och låt dem kallna på galler.

 

hjartekakor-med-glasyr-och-strossel

 

Hjärtkakor med glasyr och strössel

Du behöver:


200 g smör/margarin
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
2 dl florsocker till glasyr
2 msk vatten
Karamellfärg
Strössel

Gör så här:

Låt smöret ligga framme och bli mjukt, blanda ihop det med florsockret och vaniljsockret tills det blir poröst. Tillsätt vetemjölet och potatismjölet och blanda ihop. Tag lite av degen och platta ut med handen till en centimetertjock bit. Tag ut hjärtan med en kakform. Upprepa tills degen tar slut. Grädda i ugnen på 175-200°C i 10 min eller tills kakorna fått en gyllengul färg.
Blanda ihop glasyr av florsocker och vatten, tillsätt ca 1 droppe karamellfärg (beroende på hur stark färg du vill ha). Bred glasyren på kakorna som har fått svalna och strö över strössel direkt.

 

hjartformad-semla

 

Semlor

Du behöver:

Bullar
50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special
Fyllning
200 gram mandelmassa
8-9 dl vispgrädde
(3 msk socker)
Gör så här
20 stora semlor

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa – det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra – de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle och forma locket till ett hjärta. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla.

Lägg på hjärtelocket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.

 

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:

Använd vetemjöl med hög proteinhalt – vetemjöl special.

Knåda bullarna länge, och med maskin.

Jäs ordentligt – dubbel storlek!

 

hjartkaka

 

Hjärtkaka

En gullig och god kaka till alla hjärtans dag. Kakan bakas i långpanna och hjärtana tas ut med pepparkaksform när kakan är bakad och har svalnat något. Lite spill blir det, men det är gott det också!

Du behöver:

100g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g hackad choklad

Gör så här:

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i smöret. Blanda övriga ingredienser för sig och rör sedan ihop allt. Lägg ett bakplåtspapper i en form på ca 25×30 cm. Häll på smeten. Grädda i 30 min i 150 grader.

Låt kakan svalna något och ta sedan ut hjärtan med en pepparkaksform. Lägg hjärtana på en bricka och pudra florsocker över.

 

kanelhjartan

 

Kanelhjärtan

 

Cirka 75 stycken

 Du behöver:

5 dl (300 g) vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör

1 äggula

1 msk vatten

Äggvita, till pensling

Strösocker och kanel, till garnering

 

Gör så här:

1. Blanda mjöl och socker i en skål. Lägg i smöret och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna eller en gaffel till en grynig massa.

2. Tillsätt äggula och vatten och arbeta ihop degen. Låt den vila svalt i minst 1 timme.

3. Värm ugnen till 175 grader.

4. Kavla ut degen tunt, 2-3 mm, på ett mjölat bakbord. Ta ut hjärtan med mått. Lyft upp och pensla ena sidan med lätt uppvispad äggvita, vänd dem i en blandning av kanel och strösocker.

5. Grädda hjärtana i 10-12 minuter.

 

karleksmums2

 

Kärleksmums

 

Du behöver:

Till 1 plåt
5 st ekologiska ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)

Glasyr och garnering:
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering

 

Gör så här:


1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.

4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.

5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.

6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.

7. Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.

8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.

10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.

11. Strö över kokos och servera skuren i hjärtan.

 

vaniljhjartan

 

Vaniljhjärtan

ca 20 st.

Gör så här:

200 200 g smör
3/4 3/4 dl strösocker
5 5 dl vetemjöl
1 1 ägg
Fyllning:
3 3 dl vaniljkräm
florsocker

 

Gör så här:


1. Nyp ihop en deg av smör, socker och mjöl. Arbeta därefter in ägget och lägg degen i kylen i plast 1 timme.

2. Värm ugnen till 200°. Kavla ut degen på lätt mjölat underlag och klä små hjärtformar. Spar deg till locken.

3. Lägg 1-2 tsk vaniljkräm i varje form. Täck med deglock och ställ formarna på plåt. Grädda 10-15 minuter. Sikta florsocker över de kalla kakorna.

 

cutecolorsrecipe21

 

Det var några av de recepten som jag tänkte baka i morgon. Speciellt det andra receptet lämpar sig jättebra för dekorationer av sorten som jag visade i förra inlägget. Förutom kakor så finns det ju en hel del annat man kan göra till Alla hjärtans dag som är så där lite extra gulligt. Men det får jag ta i ett annat inlägg. 🙂

Lycka till om ni provar på  något av recepten!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. […] Jag har även bakat kanelhjärtan idag, supergoda småkakor som man kan äta hur många som helst av. Receptet lade jag upp inför Alla hjärtans dag, så det hittar du här. […]

Kommentarer är stängda.