Allmänt Djur Fåglar

Rådjuren svälter i vinter!

deer1

 

Hej hej!

Hur har ni det därute?

 

Själv har jag sprungit upp och ner till tvättstugan idag, varit ute och kollat till rådjurens matplats, sprungit småturer med Loxy och byggt gelénaglar. Det är väl ungefär så min dag sett ut hittills.

Jag fick ett sms tidigare, att underbara Veronica har fått tag i hö och ensilage som vi ska lägga ut till rådjuren tillsammans med grönsakerna. Jag fick även ett annat sms tidigare, av en kompis som berättade hur hon sliter med utfodringen av rådjuren där hon bor, trots att hon har fullt upp med sina hästar som knappt kan vistas i hagen så hon måste motionera dem så gott det går på dagarna.

 

deer2

 

Det är underbart att höra från vänner runt omkring att det är fler som kämpar med att mata djuren därute i skogen nu. Tidigare idag berättade de på radion att väldigt många rådjur svälter ihjäl i år. Dom är magra och utmärglade och när viltvårdarna var ute och tittade till dem så var rådjuren så matta att de bara gick rakt fram till dem. Så åter igen uppmanas de som kan och vill att försöka hjälpa till att mata rådjuren så länge vintern är så hård.

 

motherlylove

 

Det föreligger också en risk för att de överlevande djuren är så svaga efter vinterns svält att deras ungar inte kommer att klara sig. Att det är tufft för dem när det kommer så här mycket snö behövde man ju inte vara expert för att förstå, men att det skulle bli så här illa visste jag inte. Så jag hoppas att så många som bara kan offrar lite tid och morötter och hjälper de stackarna. Det är ju inte bara rådjuren, även om det talas mest om dem nu. Vi har ju även älgar här uppe, och det har min kompis hos sig också. Ugglorna svälter också. De hör mössen under snön men klarar inte av att komma igenom den hårda skaren. Fåglarna flockas runt mitt fågelhus på balkongen dagarna i ända, och ute på rådjurens matplats sitter det alltid fåglar och pickar bland havregrynen. Det är ju egentligen så enkelt att bara ha med sig en påse med frön när man går ut, till exempel på en promenad, och lägga ut dem på några fasta ställen. På vissa ställen får man ju inte mata fåglarna intill husen, och då är ju detta ett bra alternativ. Bara ett litet tips…

 

sx9a011f_jpg_81843d

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

 1. säger:

  Tufft nu i kylan..

 2. säger:

  Hejsan!

  Oj vilken vacker blogg!

  Jag blir alldeles varm och gosig inuti!

  Bästa jag har sett på länge faktiskt!

  Kram M

 3. svar: ja till våren borde vi ha picknick i boråsparken 😀

  ha en fin kväll!

Kommentarer är stängda.