Allmänt Fåglar

Bildsvit från Ramnaparken idag!

ramna1

 

God kväll på er!

 

Hoppas ni har haft en härlig dag i värmen och solen. Det har nästan varit lite väl kvavt i mellanåt, men jag är glad så länge vi får några varma dagar till. Dock är jag mindre glad i getingarna som sagt. Jag kan inte ha öppet balkongdörren här hemma för då får vi hela lägenheten full med getingar. Rackans odjur! Det är tur att dom tar fästingar, annars hade jag inte haft något alls till övers för dem. 😛

Hur som helst – vi var ju i Ramnaparken tidigare idag, min mor och jag med hundarna. Och då passade jag på att ta en hel del foton på gamla hus och fåglar i från fågelkolonin. I Ramnaparken finns nämligen ett Friluftsmuseum för bebyggelse från Sjuhäradsbygden som invigdes 1914, och som innehåller 15 historiska byggnader. Idag var inte husen öppna, jag vet faktiskt inte om dom är det alls numera. Men förr kunde man gå in och kika i vissa av husen och utanför på små skyltar läsa sig till lite historia och kuriosa om husen och tiden förr.

 

ramna2

 

Uppe på platån står även en gammal träkyrka, oerhört vacker både in- och utvändigt, från 1600-talet som är hämtad från Kinnarumma. Idag var det dop där, och många gånger när man kommer upp till Friluftsmuseet så är det bröllop i Ramnakyrkan. Det är som sagt en väldigt vacker gammal kyrka med otroligt välbevarad inredning. Tyvärr kunde jag inte fota därinne idag eftersom kyrkan användes, men jag ska försöka komma in och ta några bilder nån annan gång.

 

ramna3

 

Ett annat av de gamla husen, en gårdslänga ifrån 1700-talet.

 

ramna4

 

En liten odling innanför en tokfin gärsgård.

 

ramna5

 

Ett hus av lite nyare datum men gammalt nog ändå. Här inne finns en liten cafeteria med både inne- och uteservering.

 

ramna6

 

Inne i caféet, själva disken. Följande foton är ifrån de tre serveringsrummen.

 

ramna7

 

ramna8

 

ramna9

 

Tidsenliga möbler, mysigt knarriga golv och lågt i tak. Det är nästan så man väntar sig att ett husspöke ska skymta i något hörn. 😉

 

ramna10

 

Själva valde vi att packa upp vår picknick vid ett av uteborden för att njuta av det vackra vädret, ett val som kändes mer tveksamt efter att vi rusat runt och ätit våra mackor i racerfart för att undkomma getingarna. *suck* När dom är så här slöa och kryper omkring på en hela tiden så kan dom verkligen förstöra en hel picknick.

 

ramna11

 

Mest av allt var jag orolig att Loxy skulle bli stucken, men ingen av vovvarna råkade ut för något sånt idag, tack o lov! Dom höll sig snällt under fikabordet med sina kex och vattenskål och väntade på eventuella smulor. 😀

 

ramna12

 

Ramnaparkens fina konstgjorda vattenfall.

 

ramna13

 

Gäss har vi en smula respekt för både min mor och jag, speciellt Ramnasjöns gäss. *s* När min syster Nicole var nånstans runt 4-5 år så var vi här med henne och matade fåglarna. Och då blev vi jagade av tre ilskna gäss som tokrusade efter oss. Vi tog Nicole i varsin hand och bara sprang. Haha! Som tur var klarade vi oss utan gåsanyp men som sagt, lite respekt fick man allt för dem efter det. *s*

 

ramna14

 

Det finns massor av fåglar i Ramnasjön eftersom dom har en jättefin fågelkoloni där, med fågelhus, konstgjorda öar och även inhägnader där det går fåglar vi faktiskt inte riktigt vet vad det är för några. Jag tog ett par bilder igenom nätet, fjäderdräkten är helt fantastisk! Är det någon som kanske vet vad det här är för sorts fågel? Den är lika stor som en påfågel ungefär och släpar stjärten efter sig precis som påfågeln gör när den inte breder ut den.

 

ramna17

 

Otroligt fina är dom, och om jag förstått det rätt så är de här granna mönstrade och färgstarka individerna tuppar medans hönorna är lite mindre färgstarka. (om det nu heter tuppar och hönor..*s*)

 

ramna15

 

Tyvärr blev de här fotona jättedåliga, men jag har försökt att skärpa till dem lite. För dessa ville jag verkligen ha några bilder på – Ramnaparkens vackra svarta svanar! Det är inte ofta man ser såna helt klart. De var otroligt fina!

 

ramna16

 

Sist ut har vi dessa vita fåglar med svart hals. De ser ju faktiskt ut som svanar de också, en mindre variant, men jag vet faktiskt inte vad det här är för sort heller. Nån som vet kanske? Väldigt vackra var även de här i allafall!

Det blev en hel del fågelfoton idag men det är roligt när det finns mycket fåglar i kolonin. Ibland är det nästan tomt där men idag var det fullt med fåglar i sjön. För er som inte varit i Ramnaparken ännu så rekommenderar jag verkligen ett besök. Det är ett jättefint ställe att åka till och fika lite och ta en promenad på. 🙂 Dessutom ligger Borås Muséum här, inrymd i en tidstypisk gård från tidigt 1700-tal i Borås.

 

Men nu är det dags för mig att hoppa i säng. På tv’n går just nu Mördare okänd på 1:an, men det här avsnittet är nästan lite för läskigt för mig nu när jag är ensam så jag ska nog byta kanal tror jag. Hehe! Jag vet, jag är superfjollig. 😀

 

Ha en jättefin kväll nu och sov så gott när det blir dags. Jag återkommer i morgon, förhoppningsvis efter att ha fått sova lite bättre än i går natt.

Må så gott alla!

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...