Allmänt Mat & Bak

Dagens recept – Mazariner

mazariner1

 

God kväll på er därute! 🙂

 

Jag lever – och jag har inte drunknat i tvättkorgen… 😉 Men jag har inte haft en minut över för att sätta mig vid datorn idag – faktum är att jag inte ens har suttit ner över huvudtaget från att jag bloggade i morse, tills nu ikväll när vi åt middag. Jag känner till och med av min gamla benhinneinflammation ikväll och då har jag verkligen stått och gått mycket om den ska ge sig tillkänna.

Men nog om det. Jag har som sagt var haft fullt upp idag, med tvättstugan, bakning och matlagning. Mina planer var från början att jag skulle hålla på fram tills Håkan kom hem och då skulle vi äta middag, för att jag sedan skulle kunna lägga mig och vila en stund. Men Håkan, den stackaren, som skulle till Bike i Trollhättan idag för att dom skulle få ta en titt på motorcykeln som har lite mickel för sig, och sedan komma hem runt lunchtid, blev kvar där hela dagen. Dom kunde inte hitta felet, och det slutade med att han fick lämna kvar hojen och låna en annan motorcykel att köra hem med. I ösregnet.

Jag behöver väl knappast säga att det inte var så här han hade tänkt sig första semesterdagen. Han jobbade nämligen sista dygnet igår och nu är det semester som gäller i nästan 7 veckor. 😀 Nu gäller det bara att dom får ordning på hojen så vi får hem den igen.

 

cutecolorsplantflower42

 

Det här var en av orsakerna till att jag bakade cupcakes idag, för att överraska min älskling med något gott när han kom hem. Foton på cuppisarna kommer i morgon, jag har inte hunnit göra klart dem för webben än. (Förlåt Camilla, jag vet att du väntar men dom kommer.. 😉 )

Idag får ni nöja er med ett av mina andra bakverk från idag, nämligen mazariner. Det var första gången jag gav mig på att göra det själv, och det var riktigt kul faktiskt. Lite pyssel var det med dem och dom tog lite tid att göra, men det var det värt. 😀 För er som vill prova på att göra dem så kommer receptet här. Ett jättebra recept där man slipper mala söt- och bittermandel utan använder sig av mandelmassa i stället, något som förstås förenklar jobbet en hel del. Och smaken kan man inte klaga på. 😛

 

Mazariner ca 20 st.

Du behöver:

 

Mördeg

 

4 1/2 dl vetemjöl

3/4 dl socker

175 g smör

1 äggula

 

Fyllning:

 

100 g mandelmassa

100 g smör

1 dl florsocker

2 ägg

1/2 dl potatismjöl

skalet av en citron

1 msk citronsaft

 

Glasyr:

 

2 dl florsocker

ca 4 tsk vatten

 

Gör så här:

 

Mördeg

 

Arbeta snabbt ihop ingredienserna, gärna i matberedare, tills en degboll bildas.
Slå in degen i plastfolie och lägg den att vila i kylen i minst 30 minuter.

 

mazariner2

 

Kavla ut degen – enklast är att lägga den mellan två plastfolieark så klibbar den inte. Dra bort folien och ta ut rundlar, lagom stora att passa
formarna du ska använda. Jag valde att göra mina i vanliga pappersformar. Då får de inte den karakteristiska ovala formen, men det går lika bra med runda tycker jag. 😉  Annars blir det också fint om man använder mandelmusselformar. Rundlarna tog jag ut med ett lagom stort glas.
Det går också bra att trycka ut degen i formarna i stället, men mazarinerna är lättare att ”knacka ur” formarna om degen är kavlad.

 

mazariner3

 

Pensla formarna med smält smör och lägg ner degrundlarna i formarna. Tryck ner dem lite så de ligger intill formkanterna.

Gör fyllningen:

 

Riv mandelmassan grovt och rör samman med smör och florsocker till en porös kräm. Rör i ägg, potatismjöl, rivet citronskal och citronsaft.

 

mazariner4

 

Klicka i ca en matsked mandelkräm i varje form. Det är inte så noga att få det jämnt, fyllningen flyter ut i formarna när de kommer in i ugnen för att sedan stelna.

Grädda kakorna på en plåt i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter i 175 grader. Använder du mandelmusselformar så tar du kakorna ur formarna efter gräddning. Pappersformarna får vara kvar. Låt mazarinerna svalna på ett galler.

 

mazariner5

 

Under tiden kakorna svalnar blandar du ihop florsockret och vattnet till glasyren. Rör glasyren jämn och slät och klicka sedan ut lite glasyr på varje kaka. Se till att mazarinerna är riktigt avsvalnade innan du lägger på glasyren, annars smälter den och flyter ut.

 

Förvara mazarinerna i en lufttät burk. De går också bra att frysa.

 

Lycka Till! 😀

 

Lite kuriosa

 

Varför mazarin?
Det finns två teorier om hur kakorna fick sitt namn. Antingen döptes de efter Jules Mazarin, en fransk stadsman av italiensk
börd som levde på 1600-talet, eller så kommer namnet från ”maserin”, ett franskt ord för en oval djup tallrik.

 

mazariner6

 

 

 

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

 1. oj, så gott…. kan inte du flytta hem till mig ett tag å baka en massa?! (skratt)

  kram

 2. Cherlindrea säger:

  C: *Skratt* Ja, varför inte?! 😀 Min frys är ju snart full och då kommer jag inte få utlopp för min baklust förän allt är uppätet. Haha! Jag får börja åka runt hos folk och baka tror jag. 😉

  Ha en jättefin dag vännen! Kramar om!

 3. säger:

  Åh vad det ser gott ut 🙂 Jag väntar på foton på något annat bakverk med 😉

  puss puss

Kommentarer är stängda.