Allmänt Mat & Bak

Dagens recept – Havrerutor med rågsikt

havrerutor1

 

Hej hej därute alla!

 

Det börjar gå mot sängdags för vår del, efter en lång och ganska seg dag. Vi har inte gjort många knyck, men det kan man knappast förvänta sig heller, efter natten som var. Förhoppningsvis blir denna bättre. 🙂

Om jag känner mig tillräckligt pigg i morgon, eller rättare sagt – om huvudvärken är helt borta – så ska jag baka ett bröd som jag tror att mitt hjärta kommer att tycka om. Han är väldigt förtjust i allt med havre i, så det här borde vara i hans smak. =))

Så jag tänkte att jag avslutar den här dagen med ett brödrecept och så får vi se vad morgondagen för med sig. 😀

 

Havrerutor med rågsikt

 

Du behöver:

50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk olivolja
2 msk brunt farinsocker
1 msk salt
2 dl fiberhavregryn (+ 0,5 dl till garnering)
1 liter rågsikt
4 dl vetemjöl special

 

Gör så här:

 

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farinsocker, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord med resten av mjölet. Tryck ut degen i en långpanna (smörj plåten väl eller använd bakplåtspapper). Skär degen i rutor och nagga den med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.

 

Lycka till om ni provar receptet och ha en fortsatt mysig kväll alla! 😀

Sov så gott när det är dags och på återseende i morgon igen!

 

rosabandet-resize14

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

  1. säger:

    De där ser jätte goda ut. Ska testa dem senare i veckan. Behöver baka lite nu 🙂

  2. säger:

    Mm, de där såg riktigt goda ut. 🙂

Kommentarer är stängda.