Allmänt Mat & Bak

Håkanlagad middag idag & dagens recept – Inlagd strömming

middagen11

 

God kväll på er därute alla!

 

Det verkar bli en riktigt fin kväll. Molntäcket spricker upp och blå fläckar visar sig lite här och där. Det är helt stilla ute och termometern ligger på ca +6. Jag var precis ute med lilleman, och även om han var toksur på blötan på marken så var han ändå pigg och glad över uppehållsvädret och de milda graderna. 😀 Det är verkligen en enorm skillnad på hans humör ute när det börjar bli varmare.

Hur som helst – vi har precis ätit en supergod middag på stekt strömming och potatismos som mitt hjärta har lagat idag. 😀 Jag ska snart sätta på lite kaffe, men först ska Håkan lägga in den strömmingen som blev över. Vi brukar oftast göra det till jul och påsk, men nu blev vi sugna på det här till middag, och då kan man lika gärna passa på att lägga in samtidigt. Stekt inlagd strömming är en riktig höjdare för den som gillar fisk. 😀

 

middagen2

 

För er som är nyfikna på att prova detta så kommer receptet här:

 

Stekt inlagd strömming

 

6 hg rensad strömming

dill

smör

0,5 dl ströbröd

salt

 

Till ättiksströmmingen:

 

6 hg stekta strömmingsflundror

1 rödlök

dill

 

Lag:

 

2,5 dl vatten

0,5 dl ättiksprit

0,5 dl socker

2 lagerblad

5 kryddpepparkorn

5 svartpepparkorn

 

Gör så här:

 

1. Börja med att steka strömmingsflundrorna. Bred ut ströbrödet på en tallrik, salta lätt. Lägg ut hälften av flundrorna på ströbrödet med skinnsidan nedåt. Salta lite, klipp över dill och lägg på en smörklick. Lägg över resten av flundrorna (skinnsidan upp) och vänd på fiskarna så att den andra sidan också täcks av ströbröd.

2. Bryn smöret i stekpannan och stek flundrorna 3-4 minuter på varje sida.

3. Nu är det dags för ättiks-strömmingen. Grovkrossa pepparkornen och koka upp alla ingredienser till lagen och låt den svalna.

4. Lägg flundrorna i en form eller skål, slå över lagen och strö över rikligt med rödlöksringar och dill. Låt formen/skålen stå i kylskåpet tills nästa dag.

 

TIPS!

Ska du steka många flundror så lägg dem i en smord långpanna och stek i ugnen på 275 grader. Vänd dem efter 10 minuter och stek i 5 minuter till.

Det här är absolut supergott att ha på sillbordet vid t.ex jul eller som nu till påsk.

Lycka till om ni testar receptet! 😀

 

middagen3

 

Något som jag tycker är jättegott till stekt strömming och potatismos är lingonsylt. 😀 Och tidigare idag när min mamma var här på fika, så fick vi en liten burk med hemmagjord lingonsylt av henne, som var absolut supergod till middagen idag. Jag hade lite kvar av min köpta lingonsylt och kunde inte låta bli att fascineras av skillnaden i burkarna. Den köpta nästan mer som en gelé och med jämförsvis väldigt få bär, och den hemmagjorda full med hela bär och mycket kraftigare smak. Det är verkligen något speciellt med hemmagjorda saker. 😀

 

Men nu ska jag sätta på en kanna kaffe till hjärtat och mig, och plocka fram nåt gott till kvällsfikat. 🙂

Ha en fortsatt fin kväll alla och på återseende senare!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. Vilken klippa han är i köket, ser nice ut

Kommentarer är stängda.