Hej hej alla!
Jag ramlade över ett nytt recept härom dagen som jag tänkte testa nu till påsk. 😀 En chokladtårta som ser lika maffig ut som Leilas maffiga dito som jag har gjort några gånger vid speciella tillfällen. Denna har tre olika fyllningar eller glasyrer och kallas även Snickerstårta, eftersom det är jordnötter uppepå tårtan. Här kommer i allafall receptet för er som vill prova den också. 😀
Chokladtårta
Du behöver:
2 bottnar
6 st ägg
6 dl strösocker
300 g smör
150 g mörk choklad 70%
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt
0.5 dl ströbröd
Peanutbutter cream
3 dl jordnötssmör
4 dl cream cheese
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Mörk chokladkolasås
100 g mörk choklad 70%
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
25 g smör
Ljus chokladfrosting
100 g mörk choklad 70%
125 g mjölkchoklad, tex Marabou
1.35 dl vispgrädde
1 msk glykossirap eller vit sirap
175 g smör, rumstempererat
Gör så här:
1. Botten
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Vispa ihop ägg och socker, smeten behöver inte bli pösig.
3. Smält smör i en kastrull.
4. Drag av från värmen och tillsätt bitar av choklad.
5. Rör på svag värme tills chokladen har smält.
6. Blanda chokladsmeten i äggsmeten.
7. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en separat bunke med en gaffel.
8. Sikta och vänd in blandningen i smeten med hjälp av en slickepott.
9. Smörj två kakformar med löstagbar kant (18 cm).
10. Strö ströbröd i formarna och häll i smeten.
11. Baka i ugnen ca 30-35 minuter. Prova med en sticka för att se när kakorna är klar. De ska bli fasta men ändå fortfarande lite kladdiga.
12. Låt svalna och ställ i kylen över natten. Kakorna är lättare att dela när de är fasta och kalla.
13. Peanutbutter cream
Mosa ihop jordnötssmör, cream cheese och socker med en slev.
14. Vispa grädden och vänd in i smeten.
15. Bred krämen på mellan tårtbottnarna.
16. Chokladkolasås
Finhacka chokladen och blanda med grädde, sirap och smör i en kastrull.
17. Låt puttra ihop på medelvärme till en tjock chokladsås.
18. Låt svalna.
19. Ljus chokladfrosting
Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
20. Koka upp grädde och sirap i en kastrull.
21. Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå 2 minuter.
22. Rör till en jämn chokladsmet.
23. Låt svalna.
24. Vispa med en elvisp in det rumsvarma smöret i bitar i chokladsmeten.
25. Smeten ska bli helt slät.
26. Montera ihop tårtan med peanutbutter cream mellan bottnarna.
27. Klä tårtan med ljus chokladfrosting och ställ in i kyl ca 30 minuter.
28. Tag ut och häll över chokladkolasåsen.
29. Toppa med jordnötter.
En hel del steg är det i det här receptet så jag kan tänka mig att den tar ett tag att baka. Men det gör den andra jag brukar göra också och det är såå värt det! 😀 Jag misstänker att den här inte är riktigt lika mastig som Leilas tårta, så det ska bli kul att prova den.
Lycka till ni som testar!