Liljekonvaljen är ännu en av mina absoluta favoriter, och mina minnen av den är starkt förknippade med min älskade mormor och sommarstugan hon hade när jag var barn. Jag har sett mycket knopp på liljekonvaljerna här uppe hos oss i dagarna och på vissa ställen blommar dom säkert redan, så jag tyckte det kunde passa bra att välja dem som Dagens Blomma.

lillie1

Liljekonvalj (Convallaria majalis) är en stickmyrtenväxt. Tidigare ingick liljekonvaljerna i familjen konvaljväxter (Convallariaceae) men inte numera. Många säger att liljekonvaljen är fridlyst men det är den inte längre.

Liljekonvaljen är en flerårig ört som kan bli nästan tre decimeter hög och den blommar i maj-juni. Den är vanlig överallt utom i fjällvärlden, och den växer ofta i lundar och skogsbackar. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

lillie2

Växten är oerhört giftig. Ingen del av den får förtäras och vatten från vaser där blomman stått bör hanteras varsamt. Undvik att lämna små barn utan tillsyn i närheten av liljekonvaljer, särskilt när växten blommar eller har bär.

Förr användes nyspulver gjort av liljekonvaljblommor mot snuva och fluss, och Hoffberg skriver år 1792 att den ”är nog skarp, i synnerhet färsk at bruka inwärtes, men purgerar, och beröms mot Conwulsioner: i snus förorsakar hon nysning: nyttjas derföre i nys-pulwer”. Iskonvaljer kallas de krukodlade liljekonvaljer som genom köldbehandling drivs att blomma redan till jul.

lillie3

Etymologi. Artnamnet majalis kommer av latinets majus (maj), och syftar på blomningstiden. Liljekonvalj är en försvenskning av ’lilium convallium’ (dalarnas lilja).

Liljekonvalj är Gästriklands landskapsblomma och sedan 1982 är den även Finlands nationalblomma.

Källor: Wikipedia. och Den Virtuella Floran.

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 8th januari 2009
Filled Under: Dagens Blomma