Allmänt

Dyra veterinärkostnader och Smoothierecept!

67757126-CAC0-4C89-8CFA-43CB3DB7C7B9

***

Hej alla!

Nu har det verkligen kommit en del snö även här i våra trakter. Det är verkligen vackert och det blir ju så mycket ljusare ute. Men det är inte lätt när man är en liten chihuahua med decimeterkorta ben som inte gillar snö. ? Husse har fått gå ut och skotta upp ett område i trädgården som Loxy kan gå på när han gör tidiga morgon- och sena kvällsturen ut. ?

***

Idag kom vi senare än vanligt till gymmet. Jag sov ovanligt länge idag, förmodligen för att jag visste redan igår kväll att det skulle vara en extra kall morgon. ? Men iväg kom vi till slut och idag körde jag en timme ben och bak- övningar som jag inte gjort på länge. Squats och utfall med tyngdsäck på axlarna och upphopp på pall och lite annat, jag vet ju inte vad allt heter. Men jag vet att det tar i allafall, för nu kan jag knappt gå. ? Och jag vågar knappt tänka på hur det kommer att kännas i morgon om jag känner av det redan nu. ?

***

1CEAF69C-7086-461E-97CF-DCEA534E2705

***

Efter träning och dusch gjorde jag varsin proteinsmoothie till maken och mig. Denna kan jag verkligen rekommendera! Såå god och lättdrucken! Vill ni testa så har ni ingredienserna här:

Banan/blåbärssmoothie

 1 portion ca 350- 400 kcal

2,5 dl Arla vaniljyoghurt med mindre socker

30 gram proteinpulver (jag har med blåbärssmak)

2 dl färska blåbär

1 dl frysta blåbär (i stället för is så smoothien blir kall)

1/2 skivad banan

1 tsk hela linfrön

1 tsk psylliumfrön

1 tsk matchapulver

Blanda allt i en mixer eller Smoothie to go.

***

 E37DBCDE-4CDA-4B03-90CD-A92AFF0D4CA0

***

Men över till något helt annat.. Detta är Sally, min brors underbara lilla kattfröken.

För ett par veckor sen blev hon sjuk och fick åka akut in till Blå stjärnan. Det visade sig vara bukspottskörtelinflammation och lilla Sally blev kvar från söndag till fredag på blå stjärnan där hon låg med dropp och behandlades med antibiotika och smärtstillande. Nu är lilltjejen hemma hos sin husse igen och mår bra, men det blev en dyr historia eftersom Sallys försäkring ännu inte hade trätt i kraft. Det är ju alltid en viss tids karens när man tecknar en ny försäkring och hon blev sjuk innan denna karenstid var över. Sånt går ju aldrig att förutse och man kan ju inte låta bli att vårda sitt sjuka djur. Jag säger inget om att välutbildad personal, många gånger under jourtid, ska ha sin lön och självklart kostar veterinärvård. Men priserna för djursjukvård idag har blivit helt horribel och många vågar inte ens skaffa husdjur idag av rädsla för att dom inte ska ha råd att vårda sitt djur om något händer – trots försäkring. Med rörlig självrisk kan det bli enorma summor ändå, och många gånger räcker inte ens försäkringen till.

Problemet heter riskkapitalbolag som köpt upp flera stora djursjukhus. Som tur är finns det fortfarande mindre veternärmottagningar som inte tar ockerpriser för förbrukningsmaterial mm. Tittar man på en specifierad veterinärräkning idag från något av dessa djursjukhus blir man förundrad över att en meter gasbinda kan kosta flera hundra kronor. Profissionell vård måste såklart kosta, men ökningen som skett de sista åren sedan företag som tex Nordic Capital och Evidensia tagit över är inte försvarbar. Vill du läsa mer om det så kan du läsa denna länken och det finns massor att läsa om detta på nätet. Dock har nu Nordic Capital sålt Anicura till företaget Mars. Om det blir en förbättring eller tvärt om återstår att se.

Jag tycker i allafall att det är skrämmande att människor numera inte har råd att ha ett husdjur. Vid det här laget vet de flesta hur nyttigt och hälsosamt ett husdjur kan vara för ensamma, fysiskt eller psykiskt sjuka och gamla människor. Ja, för alla. Men många vågar helt enkelt inte skaffa ett husdjur eftersom rädslan för att något ska hända djuret och att dom inte ska ha råd att ge det vård är för överhängande. Vissa anser att har du inte råd att vårda ditt djur om det blir sjukt så ska du inte ha något djur. Men jag anser inte att det är rimligt att utgå ifrån att alla ska ha möjlighet att hosta upp 40-50000 tusen och många gånger ännu mer om ens djur råkar ut för något. Och nu talar jag om kostader som uppstått utöver det som täcks av försäkringen. Detta kommer förmodligen bara att resultera i att folk inte åker in med sina djur till veterinären om det blir sjukt, av rädsla för kostnaden. Dom chansar på hemmavård i stället, eller tvingas avliva sitt djur.

För er som vill veta mer om detta och som vill se bevis på dessa höga räkningar, gå med i facebookgruppen ”Korståg för lägre veterinärkostnader”.

Denna gången gick det bra för min bror och hans Sally. Han fick hjälp med ett lån för de fem dagarna med vård hos Blå Stjärnan som kostade honom 26000:- Det är inte alla som har den möjligheten och då är avlivning enda utvägen, av ett då färdigbehandlat och friskt djur.

***

F90C1264-1EFE-4612-9927-C7120954FF71

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...