***
God kväll på er!
Hoppas ni har haft en fin dag. ☺️ Det har ju varit riktigt skönt bitvis, även om det kanske inte varit jättevarmt.
Vi åkte ut och hälsade på min bror under dagen och tog med oss lite fika som jag bakade härom dagen. Flera olika sorters rabarberbakverk. ?
***
Vi var nämligen ute i Fristad på deras nystartade Reko-ring förra veckan, och där köpte vi bland annat jättefina rabarber från Naturbruket i Änga. Jag älskar de här reko-ringarna, där man har möjlighet att köpa närproducerat och stötta våra egna odlare. Dessutom är det fantastiska produkter man får och vi har hittills varit supernöjda! Den här gången köpte vi även potatis från Ryberg i Gingri (hittade ingen länk dit tyvärr) och kalvdans från Kullings.
***
Jag bestämde mig i allafall för att baka lite olika saker med rabarbern. Jag köpte dels vanlig rabarber, dels något som hette glasrabarber och som är mörkerodlad och ska vara mildare i smaken än vanliga. Jag skulle kanske ha gjort rabarberkräm eller nåt av dessa i stället för i kakor kände jag inte så stor skillnad. Men å andra sidan är jag ingen rabarberfinsmakare heller. Jag tyckte båda sorterna var lika goda. ?
***
Så jag bestämde mig för fyra olika sorter. Det första jag ville prova var en supergod kaka som vi fick provsmaka när vi köpte rabarbern. Så jag mailade helt enkelt tjejen från Änga och frågade om jag kunde få receptet och det fick jag. ?
Dessutom ville jag baka en ”sockerkaksliknande” kaka fast i långpanna och två olika sorters muffins. Alla kakorna var otroligt goda och otroligt lättbakade. Så jag tänkte dela med mig av recepten här, och först ut är kakan från Änga, Sivs kaka. ☺️
***
SIVS KAKA
Du behöver:
300 gram smör, smält
4 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
Gör så här:
1.Smält smöret.
2.Vispa ihop ägg och strösocker.
3.Tillsätt mjölet och det smälta smöret.
4.Häll smeten i en lagom stor smord form.
5.Strö över finhackad rabarber och strö därefter över socker.
Grädda kakan i 175 grader i ca 50 minuter – 1 timme.
***
Den här kakan innehåller inget bakpulver och blir nästan lite mer som en paj, och otroligt god!
***
Kaka nummer två hittade jag på nätet på receptsidan Mitt kök.
RABARBERKAKA I LÅNGPANNA
Du behöver:
- 3 ägg
- 4 dl strösocker
- 200 g smält smör
- 8 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 2 krm vaniljpulver
- 4 dl mjölk
- 1 liter skivad rabarber
- 1/2 dl pärlsockerGör så här:
- Vispa ägg, socker och smält smör pösigt.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Vänd ner.
- Rör i mjölk.
- Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, antingen en långpanna eller en större form.
- Hacka rabarber.
- Strö rabarber och pärlsocker över smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter på 200 grader.
- Skär i bitar och servera med vaniljsås eller grädde.
De andra två kakorna, eller muffinsen, är egentligen samma recept men jag gjorde en liten ändring så att det blev lite variation. Här kommer receptet från Recepten.se.
RABARBERMUFFINS
Du behöver:
Muffinssmet:
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk malen kardemumma
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
- ca 150 g (3-4 dl) rabarber
- 0,5 msk potatismjöl
- ev. 2 msk strösocker
Gör så här:
- Mät upp smör och strösocker och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
2. Placera ut bakformar på en plåt.
3. Skala rabarbern och skär i små bitar, ca 1 cm. Strö över mjölet. Om rabarbern är extra syrlig (oftast på försommaren) så kan man även strö på socker.
4. Blanda runt så det fastnar på rabarbern (detta kan man göra direkt på skärbrädan, tar man socker kan det vara lättare att blanda runt i en skål).
5. Rör ihop smör och socker till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp med vispar som man kan fortsätta använda i alla steg i receptet fram till att man blandar ner rabarberbitarna.
6. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa med elvisp ca 5 sek för varje ägg till en fluffig smet.
7. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och vispa till en jämn smet, ca 5 sek med elvisp.
8. Tillsätt vetemjölet och vispa till en jämn smet (ca 10 sek med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.
(När du mäter upp vetemjölet så ska det vara löst strukna mått, gräv helst inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torra och kompakta muffins. Väg eller häll upp mjölet istället.)
9. Tillsätt rabarbern och blanda ihop med smeten. Använd en sked eller lägsta hastighet på elvispen.
10. Klicka ut smeten i bakformar.
11. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter till gyllene färg.
12. Låt rabarbermuffinsarna svalna under bakhandduk.
Det sista receptet gjorde jag två satser av och i den ena uteslöt jag kardemumman och tillsatte två extra teskedar vaniljsocker och tryckte ner en halv jordgubbe i varje muffins. ☺️
Jahapp, det blev en hel del recept idag, både mat och bak. Men jag kan i allafall varmt rekommendera alla de här recepten. Lycka till om ni provar på något av dem.
Nu ska jag ägna mig åt min sällskapssjuka och lekfulla valp en stund. Ha en jättefin kväll alla!
***