***
Hej hej!
Hoppas allt Ă€r bra med er dĂ€rute denna dag? đ€
Som jag nÀmnde i förra inlÀgget sÄ hade jag en bakdag under fredagen och jag tÀnkte dela med mig lite av ett par recept som jag Àr riktigt förtjust i.
Först och frĂ€mst Ă€r det ett riktigt gott och absolut superenkelt filmjölksbröd som ni ser pĂ„ bilden hĂ€r ovan. Det Ă€r ingen jĂ€st i, och det behövs varken knĂ„das eller jĂ€sas. Ett enklare bröd fĂ„r man nog leta efter. đ
***
Enkel filmjölkslimpa
Du behöver:
10 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
50 g smör, smÀlt
2 tsk malda brödkryddor
1 œ tsk salt
1 msk bikarbonat
16 dl rÄgsikt
GĂR SĂ HĂR
1. SÀtt ugnen pÄ 180 grader. HÀll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rÄgsikt. TillsÀtt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. HĂ€ll degen i tvĂ„ limpformar, ca 1 Âœ liter, smorda eller klĂ€dda med bakplĂ„tspapper.
3. GrÀdda limporna lÀngst ner i ugnen i ca 1 tim. LÄt den svalna i formen. Limpan hÄller sig fÀrska och god ett par dagar i en plastpÄse i rumstemperatur. GÄr bra att frysa in!
***
***
Det andra receptet Ă€r ett hederligt kanelbullerecept men vĂ€l vĂ€rt att ta med. đ
Kanelbullar
- 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1Âœ dl flytande)
- 5 dl mjölk
- 50 g (1 pkt) jÀst för söta degar
- 1 dl strösocker eller vit baksirap
- œ tsk salt
- eventuellt 2 tsk stött kardemumma
- 800 g (ca 1,4 l)
- 150 g rumsvarmt smör eller margarin
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
Alternativ fyllning:
- Bred ut 50 g mjukt smör pÄ den kavlade degen
- Strö pÄ 2 msk socker
- 50 g hackad mörk blockchoklad
- 50 g hackade hasselnötter
Gör sÄ hÀr:
- VÀrm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jÀsten i en degskÄl pÄ 3-4 l. HÀll över mjölken och rör om. TillsÀtt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
- MĂ€t upp mjölet. HĂ€ll det luftigt direkt ur pĂ„sen i ett litermĂ„tt. Skaka inte mĂ„ttet. TillsĂ€tt mjölet men spar Âœ dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den kÀnns smidig.
- LÄt degen jÀsa övertÀckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Arbeta ner degen med maskin eller knÄda den lÀtt pÄ mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlÄng kaka.
- Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager pÄ kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se lÀngre ner.
- LÄt bröden svalna pÄ galler under bakduk.
Bullar: SkÀr rullen i 10 delar och lÀgg dem med snittytan upp i pappersformar eller pÄ plÄtar tÀckta med bakplÄtspapper. LÄt jÀsa under bakduk cirka 40 minuter. VÀrm ugnen till 225-250°C. Pensla med Àgg och grÀdda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
***
Sist ut Ă€r dessa gudomliga nutellabollar! đ
BlÄbÀrsbollarna lade jag ut recept pÄ hÀrom dagen och det hittar ni hÀr. Denna gÄngen bytte jag dock ut pÀrlsockret mot cocos i stÀllet.
Till dessa Nutellabollar behöver du:
- 100 g smör eller margarin
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 3 dl havregryn
- 3 msk kallt starkt kaffe
- 4 msk nutella
- pÀrlsocker, strössel eller kokos att rulla i
-
TÀrna rumsvarmt smör och lÀgg i en bunke
-
LÀgg i socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, nutella och kaffe med smöret.
-
KnÄda ihop med hÀnderna tills du har en smet utan smörklumpar.
-
Forma till bollar och rulla dem i pÀrlsocker, strössel eller kokos.
Detta var dagens bakverk. Men jag gjorde Ă€ven en riktigt enkel men supergod kebabgryta till middag som jag lĂ€gger upp receptet pĂ„ i ett annat inlĂ€gg. Idag ska jag prova pĂ„ ett nytt fiskrecept. Ăr det sĂ„ gott som det verkar sĂ„ kommer det receptet ocksĂ„ upp senare. đ€
Nu ska jag stĂ€lla mig och rensa massa kantareller igen som vi fĂ„tt av fina vĂ€nnen Marie. Tusen tack snĂ€lla för dom!đ„°
Ha en fortsatt fin dag alla!