Allmänt

Alla hjärtansdag-recept – smörgåsbakelser, cupcakes & hallonhjärtan

07F739B6-96DF-41E0-8572-8B4B6A9127CE

God morgon på er! 🤗

Då var det vardag igen och Alla hjärtans dag ligger bakom oss. I år gjorde jag lite hjärteinspirerade mat- och bakverk denna dagen till ära, och tänkte dela med mig av lite olika supergoda recept. 😊

Jag hör ofta att Alla hjärtans dag bara är handlarnas dag, att man minsann älskar varandra lika mycket alla dagar på året och att man inte tänker bidra till det kommersiella. Som tur är så finns det massor av sätt att uppmärksamma dom man älskar utan att det behöver kosta massor av pengar och personligen tycker jag det är lika roligt med alla typer av högtider just för att det finns ett givet tema, något att inspireras av och tolka på sitt eget sätt.
***

F82AED6E-9BB5-4B51-B1A8-EE17CBA75E74

***

Själv fick jag dessa underbara tulpaner av min älskade make, men blommor ger han mig med jämna mellanrum under hela året, väl medveten om att blommor är vägen till mitt hjärta. 😁 Jag fick även en hjärtformad chokladask och hade själv beställt en vit toblerone till honom, hans absoluta favoritgodis som inte är helt enkelt att få tag på.
***

D6FDC64F-63C2-428E-8429-A215306AE14D

***

 Och det tyckte vi var alldeles tillräckligt – för oss. 😊 Men jag tycker det är precis lika okej att köpa guldsmycken, teknikprylar eller spa-upplevelser till varandra i Alla hjärtansdagpresent. Alla gör som dom själva vill och tycker. 🤗

Och själv tycker jag att Alla ❤️-ans dag är en helt utmärkt ursäkt till att få baka en massa godsaker till mina nära och kära! 😜

Så i söndags ägnade jag dagen åt att baka världens godaste cocos- och citroncupcakes, vanilj- och hallonhjärtan och en helt makalöst god smörgåstårta, eller snarare smörgåsbakelser. 😍 Och här kommer recepten på dessa tre, efter allmän förfrågan.

***

 4E7A8822-A7D3-4A11-963F-3CA48C97B808

***

 Först ut är dessa hjärtformade smörgåsbakelser. Orginalreceptet hittade jag på Polarbröd men jag har själv modifierat det lite. Receptet var skrivet för endast en bakelse, så jag har multiplicerat allt med fyra, därav lite märkliga måttangivelser.


Du behöver:

1 paket hjärtformade rågbröd (16 hjärtan)

320 gram philadelphiaost

8 msk majonäs

2 dl hackade räkor

16 st hela räkor för dekoration

2 dl hackad kallrökt lax

4 små skivor lax för dekoration

4 msk finhackad rödlök

8 msk hackad dill

2 tsk citronsaft

40 gram röd rom

1 finhackad röd paprika

4 salladsblad

Gör så här:

1.Börja med att göra en grundröra med färskost och majonäs som du sedan smaksätter. 1/3 av grundröran blandar du med hackade räkor, hackad lax, rödlök, dill och citronsaft. 1/3 av röran blandar du med rom och hackad paprika och 1/3 av röran blandar du med hackad dill.

***

2.Lägg ut fyra polarhjärtan på ett fat. Bred ut hälften av räk- och laxröran på första lagret. På med fyra hjärtan till och bred ut romröran som lager två. Lägg på fyra nya hjärtan. Lägg på ett salladsblad på varje hjärta och bred ut resten av räk- och laxröran på tredje lagret, och lägg på de sista fyra hjärtanen. Bred på dillröran och lägg hackad paprika runt kanten på varje hjärta. Dekorera med en laxskiva och fyra räkor på varje hjärta.

***

 093D64DD-2668-4F74-A4AA-DEFE3E7808E8
***

Nästa recept är på dessa ljuvliga vanilj- och hallonhjärtan. Receptet hittade jag nånstans på Instagram men minns inte vart tyvärr. Dom är lite pilliga att göra men så här på Alla ❤️-ans dag tycker jag det är värt lite extra pill. 🤗

***

Du behöver:

200 gram rumsvarmt smör

2,5 tsk äkta vaniljsocker

1 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

0,5 krm salt

1-2 dl hallonsylt

***

Gör så här:

1.Dela smöret i mindre bitar och lägg i en skål eller matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna förutom sylten. Blanda alla ingredienser noga med elvisp eller matberedare. Knåda ihop degen ordentligt med händerna i slutet. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

***

2.Ta fram degen och kavla ut den. Använd lite mjöl på bakbordet och ett plastfolie över degen så klibbar det inte. Stansa ut hjärtan med en pepparkaksform. Använd sedan en mindre hjärtform och stansa ut ett hjärtformat hål i hälften av kakorna och spara själva ”ramen”. Pensla lite vatten på kanten på hjärtekakan och lägg sedan den hjärtformade ”ramen” uppepå. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och fyll det hjärtformade utrummet i mitten med hallonsylt.
***

Grädda kakorna i 175 grader i ca 10-13 minuter beroende på ugn. Låt kakorna svalna. Går bra att frysa.

***

 2CA31EC5-CEE9-46FE-A401-0EC3767519A7
***

Sist ut är dessa underbara cupcakes som har blivit en riktig favorit här hemma, Cocos- och citroncupcakes. Jag har upplevt att detta receptet blir bättre ju mer exakt och noggrann man är med att följa alla steg ordentligt. Och så här går du tillväga.
***

Du behöver:

1 1/4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

200 gram smör, tärnat och rumsvarmt

2 1/4 dl strösocler

rivet skal från 1/2 citron, endast det gula

3 ägg

2 1/2 dl cocosflingor (plus extra att dekorera med)

70 gram mald sötmandel (jag använder alltid mandelmjöl vilket går utmärkt)

CITRONGLASYR

 2 1/2 dl vispgrädde

240 gram mascarponeost

3 1/2 dl florsocker

rivet skal från 1 citron, endast det gula

1 muffinsplåt med tolv muffinsformar

***

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Sikta ihop vetemjölet, vaniljsockret, bakpulvret och saltet i en skål.
Vispa smöret och strösockret ljust och luftigt med elvisp i en annan skål. Skrapa skålens kanter med en slickepott med jämna mellanrum så att allt kommer med. Tillsätt citronskalet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt efter varje.
Tillsätt dom siktade torra ingredienserna, cocosflingorna och den malda mandeln (mandelmjölet) i smeten och vispa på låg hastighet tills allt är blandat.
Fördela smeten jämnt mellan muffinsformarna och grädda kakorna i 20-25 minuter eller tills dom har rest sig ordentligt och inte längre är kladdiga i mitten (känn efter med en provsticka). Sätt kakorna på galler och låt dom svalna helt innan du dekorerar dom.

***

Citronglasyr

Gör citronglasyren medan kakorna svalnar. Vispa grädden på medelhög hastighet tills det bildas mjuka toppar – vispa inte för länge eftersom grädden då kan bli grynig.
Blanda mascarponen, florsockret och citronskalet i en annan skål och vispa blandningen slät med elvisp.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden i mascarponeblandningen.
Bred citronglasyren över de avsvalnade kakorna med en spatel och forma den till en liten kulle. Strö ut cocosflingor på ett fat och vänd kakorna i cocosen så den täcker glasyren helt.

***

Det var dagens tre recept som vi njöt av i helgen. Och självklart fick Lotus sin ”del av kakan” också..bara inte den här kakan. 😁 Han fick sitt egna lilla Alla ❤️-ansdaggodis i form av en hjärtformad blodpudding. Och det var han mer än nöjd med. 🤗

***

29DDCFED-3539-4BDF-92D3-A1C9B630A8D0

***

Lycka till om ni provar på recepten! Och ha en jättefin tisdag alla!
***

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...