Allmänt

Vårvinterprommis och planering för sådd

0B4D3BB9-B21E-4AB3-AAF4-4449B93CFC9A

God eftermiddag på er!
Idag har det verkligen varit en helt underbar vårvinterdag! 😍 Det känns verkligen som rena vårvärmen när man får njuta av hela 7 plusgrader. Det känns som det var en evighet sen sist som vi kände så mild luft som idag.
Vi tog en promenad runt Byttorpssjön med lilleman och det var det många andra som valt att göra också. 😊 Lotus fick hälsa på en bedårande liten schäfervalp på 5 månader och var helt till sig. 😄 Det var en härlig förmiddag och såna här dagar känner man en sån himla längtan till våren. När man kan börja greja i trädgården och få det vackert där ute.
***

 Än ligger dock trädgården i vintervila men det finns ju lite saker man kan göra därute redan nu, för att förbereda för våren.
***

DD177D8F-2F2D-41B7-9E4F-5328FFD894E4

***

 Glöm inte fåglarna! Ju längre vintern går desto svårare får våra småfåglar att hitta mat. Bjud dem på exempelvis hampafrön, brödbitar, vildfågelfrön, linfrön och äpplen. Hjälp dem också att bygga på fettreserverna med talgbollar, kokosfett, osaltat smör eller jordnötter.
Många tror att så fort det blir lite ljusare och mildare så klarar fåglarna sig själva. Men det är helt fel, och har du matat dom hela vintern måste du fortsätta tills dom säkert kan skaffa sig sig egen mat. Och det är inte än tyvärr. Har du inte matat i vinter så kan du hjälpa dom nu, denna sista jobbiga tid innan våren är här på riktigt. 😊💗

***

 1B0BD758-F99D-4A54-B7DB-EB4532EC7FEB
En annan sak som man kan njuta av redan nu är att botanisera bland alla fröer och blomsterlökar och planera för dina sådder. Många perennfröer behöver komma i jorden redan nu, för att hinna blomma i år.
***

30869E87-5D05-41CB-9CF6-7380C05A2683

***

 När ljuset börjar återvända är det dessutom dags att plantera om krukväxterna inomhus, och det är vad som ligger närmast på schemat för mig. Skaka av gammal torr jord, tvätta krukorna, fyll på med nyköpt blomsterjord och ge dina växter en bra start på det nya året. Om tillväxten varit kraftig byter du till en större kruka, annars är det inte nödvändigt.

Jag har tyvärr förlorat ett par av mina krukväxter i vinter. Jag tror helt enkelt att dom har frusit ihjäl för jag har inte lyckats hålla dom varma ens inomhus med det kallras vi har här hemma. Framför allt krukväxterna nära fönstren då förstås.
***

 Det är väl ungefär det som jag planerar för trädgård och krukor den närmaste tiden. Skaka av tung snö från våra stackars cypresser är nog också en bra idé och se till att rotsystemet är skyddat och inte ligger i dagern så dom inte torkar ut i vårsolen. Samma med rosorna förstås, om dom har klarat denna kalla vintern, det återstår att se. 

***

E6C01D07-555D-4521-BA8B-ACB72624EDF4

I år ska jag satsa på massor med olika dahlior i trädgården! Jag bara älskar dahlior och det finns ju så himla många vackra varianter och färger. Så efter att vårblommeperioden med penséer och pärlhyacinter har gjort sitt så ska jag ha ett färghav i trädgården  😍 Vi har nu levt ett par somrar på raken med byggställningar i trädgården så man har inte haft nån lust att göra något alls där. Det ska jag ta igen i år!😃

***

93861296-826A-455C-970F-C056D7940CDE

 

Men först av allt ska jag vänta på de första vårtecknen. 🥰🌷🌼🌿☀️
Ha en fin kväll alla!

***

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...