Allmänt

Bakrecept från påskhelgen!

Hej igen på er!
Precis lagom när jag går ut och sätter mig på altanen för att njuta av solen en stund så går den i moln förstås. Men jag drar optimistiskt på mig en tröja och ger den en chans till medan jag skriver. Här kommer de utlovade recepten från påskens fikabord här hemma hos oss.
Håll till godo och lycka till! 😃

Morotskakestubbe

Du behöver:

2 ägg

2 dl socker

3 dl finrivna morötter

1 dl rapsolja

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk kanel

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Frosting:

600 gram philadelphiaost

120 gram rumsvarmt smör

3 dl florsocker

Lite limezest

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, vaniljsocker och salt. Häll ner i äggsmeten och vänd runt tills den blir slät. Tillsätt olja och finrivna morötter, vänd runt igen tills den blir slät. Häll smeten i en avlång smord och bröad form.
  4. grädda långt ner i ugnen i 33-35 minuter, prova med en sticka om kakan är klar. Du kan också se det på om kakan har släppt i kanterna på formen.
  5. låt kakan svalna ordentligt, och vispa under tiden ihop ingredienserna till frostingen.
  6. dela kakan på längden i tre delar och spritsa (eller bred) ut frostingen på varje våning, inklusive toppen. Riv lite limeskal överst.

Detta receptet är en blandning av min mans gamla recept på morotskaka som vi alltid använder och Baktankar från Bobs nya idé attgöra kakan som en tårtstubbe. Vissa delar var annorlunda i recepten, tex vissa kryddor som jag inte brukar ha och som jag uteslöt nu med. Men vill ni testa Bobs recept så hittar ni det på hans sida. 😊

Citronkladdkaka med vispgrädde

Du behöver:

200 gram smör

1 krm salt

1 msk vaniljsocker

1 citron rivet skal + pressad citronsaft

3 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 2-3 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven cocos eller ströbröd.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24-26 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde eller vaniljglass.

Det här receptet kommer ifrån Lindas bakskola. 🙂 Själv valde jag att dekorera den lite med spritsad grädde och påskgodis helgen till ära, och jag serverade även en skål med grädde vid sidan om för de som eventuellt ville ha mer av den varan. ☺️

Silviakaka och kärleksmumsbrownie

Silviakaka – du behöver:

3 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

0,5 msk bakpulver

1,5 dl hett vatten

Glasyr

125 gram smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 äggulor

1 dl kokosflingor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt det kokande vattnet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna.
  4. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt strö- och vaniljsocker och rör runt till sockret smält.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i äggulor och hälften av kokosen. Värm smeten under omrörning tills det kommer en bubbla.
  6. Bred glasyren över kakan och strö över resten av kokosen. Låt kallna, gärna i kylen, och skär upp kakan i rutor.

Det här receptet har jag själv använt i många år, ett sånt där recept som man har på ett handskrivet papper och inte har en aning om längre vart det kommer ifrån. 😅 Dock har jag modifierat det lite så det räcker till en långpanna i stället för bara en kakform.

🌸🌸🌸

Kärleksmumsbrownies – Gör så här:

150 gram smör

3 dl strösocker

1/2 dl kakao

1/2 tsk salt

1 3/4 dl vetemjöl

2 ägg

Glasyr

30 g smör

1 msk kakao

1 msk vaniljsocker

3 dl florsocker

1 msk starkt kaffe

Garnering: Cocos eller strössel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad form 18 x 22 cm eller en rund springform ca 24 cm i diameter. Bröa gärna med cocos.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22-24 minuter. Låt den kallna i formen.
  4. Glasyr: Smält smöret i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en bredbar glasyr. Tillsätt lite extra florsocker om den är för lös eller lite mer kaffe el. vatten om den är för fast i konsistensen.
  5. Strö över cocos. Ställ kakan i kylen i ca 30 minuter och låt glasyren stelna innan den skärs i bitar. Förvara kakan i kylen.

Detta receptet kommer från Lindas bakskola. Men jag valde att dekorera kakan till hälften med cocos och till hälften med strössel. Framför alltför att min brorsdotter inte tycker om cocos men även för att jag tyckte det var lite kul med kul med gult strössel nu i påsk. 🌼🤗☀️

Arraksbollar och jordnötscups

Arraksbollar – Du behöver:

200 gram (1 pkt) Mariekex

150 gram smör

0,75 dl strösocker

2 msk kakao

1 msk arraksextrakt (men jag tar numera alltid hela flaskan då det ger mycket mer smak)

3 msk vatten

1 dl chokladströssel

Gör så här:

  1. Smula eller kör sönder Mariekexen, för hand eller i matberedare
  2. Blanda i alla ingredienser utom strösslet
  3. Blanda till en jämn massa
  4. Forma till ca 25 bollar och rulla dom i strössel.
    Förvara bollarna i kylskåp.
  5. Det här receptet är ett gammalt som jag fick för många år sedan. Numera har jag sett att det är vanligare att använda mjuka bröd- eller kaksmulor men jag tycker det blir bäst med Mariekex.

🌸🌸🌸

Jordnötscups – Du behöver:

150 g vita chokladknappar

150 g mjölkchoklad

1,5 dl jordnötssmör

muffinsformar och gärna en muffinsplåt

2 dl salta jordnötter

Gör så här:

  1. Placera muffinsformarna i muffinsplåten för stabilitet. Tänk på att plåten ska gå in i kylen eller frysen
  2. Smält vit choklad och mjölkchoklad separat över vattenbad
  3. Häll ett par matskedar vit choklad i botten på formen, sprid ut den med en sked och spritsa eller klicka en matsked jordnötssmör över och strö över några nypor hackade salta jordnötter
  4. Häll ett par matskedar mjölkchoklad över och se till att den täcker
  5. Lägg på några hela jordnötter och låt allting stelna i kyl eller frys.

Detta sista receptet kommer ifrån Baktankar med Bob och är ett sånt där enkelt och supergott recept som alla kan klara av och som är lite typiskt för hans recepttips. Kolla in på hans instagram och bli inspirerad vet jag!🤗

🌸🌸🌸

Det var alla recepten för den här gången. ☺️ Nu ska jag snart gå in och börja förbereda middagen. Solen kom tillbaka så det blev faktiskt en dag ute på altanen i dag också. 😍Dock så blåser det lite mer idag så utan vårt lä så hade det inte varit så trevligt att sitta här ute. Men som sagt, nu är det middagsdags.
Ha en fortsatt fin dag alla! ☀️

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...