Allmänt

Klonade sin hund i 5 exemplar…

klon1

I aftonbladet.se kan vi läsa idag om 57-åriga Bernann McKinney, som har betalat 50 000 dollar (ca 300 000 tusen kronor) för fem stycken hundvalpar klonade efter hennes numera döda pitbullhane Booger. Hon är överlycklig och säger att de är precis likadana som sin pappa. Dna har tagits ifrån Boogers hudceller innan han dog, och embryona har därefter planterats i två surrogatmammor.

Jag kan förstå den förtvivlan hon känt inför att förlora sin hund och glädjen inför att, på något litet sätt, kunna behålla honom. Men jag tycker ändå att det här känns moraliskt fel. Ett sällskapsdjur är ändå så mycket mer personligt än till exempel kor eller får, även om jag inte är någon förespråkare för kloning av något djur egentligen. Jag tycker dessutom att valparna är en aning för unga för att man ska kunna avgöra hur lika de är pappan Booger än så länge. Dock håller jag inte med om åsikten som jag har sett att många har, att det bara är det rent utseendemässiga som är likt och ingenting annat. Det är ju faktiskt inte bara vårt utseende som ligger i generna. Allt som finns där går ju vidare om man gör en exakt klon, alltså det genetiska arvet.

klon2

Däremot måste man naturligtvis räkna med miljö, uppfostran och alla andra intryck som de här små valparna kommer att få uppleva direkt från födseln och genom hela livet. Det, lika mycket som någon ärftlig gen, kommer att prägla deras sätt att vara, och det är inte alls säkert att det blir några ”Boograr” av dem. Kanske inte någon Booger om Bernann McKinney har otur. Och vad händer då? Förhoppningsvis ser hon valparna som sin Boogers avkomma och glädjer sig åt det, men i värsta fall kan det bli en ordentlig besvikelse när hon kanske sitter där med fem stycken vuxna pittbullterriers som inte alls liknar hennes älskade Booger.

Hur som helst så tycker jag att hela idén med att klona sina husdjur är att gå några steg för långt. Man kan inte låta bli att undra om det kommer att stanna där? Eller vart gränsen till slut kommer att gå?

Vad har du för åsikt i frågan? Skulle du kunna tänka dig att klona din hund eller katt?

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...