Mat & Bak

Dagens recept – Scones med marmelad & brie

scones1Dagens recept blir ingen lagad mat, utan något som passa till både frukost och kvällsmat, nämligen scones. De flesta (även jag) förknippar scones med England och Afternoon tea men faktum är att scones faktiskt kommer ifrån Skottland från början. Hur som helst, vi glömde köpa bröd igår och just nu är jag alldeles för trött för att ge mig iväg och handla. Jag tänkte ett tag att jag skulle ta scootern och åka upp till affären men även de planerna stöp på tröttheten eftersom scootern står här uppe på 5:e våningen och jag orkar helt enkelt inte baxa in den i hissen och ta ner den nu.

Så jag bestämde mig för att svänga ihop en sats scones i stället. smiley Det är både gott, är superenkelt att göra och går snabbt och dessutom så slipper man det jobbiga degknådandet om man väljer den typen av recept. (Det finns en mängd sconesrecept har jag upptäckt…*s*) De här är i allafall riktigt enkla, så är det någon som känner sig sugna på en kopp ”Afternoon tea” med scones och kanske lite lemon curd på dem, så kommer receptet här. smiley

scones2

 

Ingredienser:

100 100 g smör, rumsvarmt
8 8 dl vetemjöl
1 1 dl havregryn
5 5 tsk bakpulver
1 1 tsk salt
4 4 dl mjölk eller yoghurt
1 1 msk socker

Gör så här:

1. Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör samman alla ingredienserna till en kladdig deg. Var sparsam med rörandet!

3. Klicka ut 8 stora högar på en smord plåt. Platta ut dem lite med mjölade händer.

4. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

5. Servera gärna med lemoncurd och citrusmarmelad.

Själv har jag fått fullkomligt dille på de franska St. Dalfour-marmeladerna Rhapsodie de Fruit som finns i flera olika smaker och helt utan tillsatt socker. Till marmeladen brukar vi ha en bit brie, både på scones, rostat bröd och kex. Jag kan rekommendera smakerna Fikon, Päron, Fyra Frukter och Ananas & Mango. Det är de fyra jag har hunnit testa hittills och alla är precis lika goda.

Önskar er en riktigt trevlig te-stund! smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...