Allmänt

105 år och oskuld – sensationellt eller vanligare än man tror?

oskuld1Jag läste om det på aftonbladet igår och även idag på Pinglans blogg Nu eller Aldrig, och det väckte en fråga hos mig. Det skrivs om denna dam både i Aftonbladet och i Dailymail, och det framställs som om det vore en riktigt sensationell sak. Är det det tro? Jag undrar jag…

Anledningen till det är att för många år sedan, så jobbade jag som passungdom på ett sjukhem en sommar. Och där fanns en dam som den sommaren fyllde exakt 100 år, och hon var fortfarande oskuld. Hon berättade för mig att hon helt enkelt tyckte att livet var så mycket mer än att rumla runt i sänghalmen. (hennes eget uttryck, jag minns det så väl.) Men hon berättade också att hon dels haft en fästman i yngre år som det inte blev något mer med, och att hon dessutom hade en liten släng av bacillskräck som också påverkat hennes val. Men annars menade hon, så hade hon inte saknat detta under sitt långa och händelserika liv. Hon var en föregångare på sina områden, och även barn fick hon, trots sitt val. Hennes bror lämnades nämligen med en nyfödd bebis som han inte kände sig beredd att ta hand om själv, och detta barn tog denna kvinna hand om som sin egen.

Men vad jag ville komma till med allt detta var egentligen – hur vanligt är det här tro? Hur stor är sannolikheten att jag ska ramla över en av de få 100-åriga oskulder som finns i världen om de är så sällsynta? Jag skulle nog tro att de är fler än vad man tror, men hur ofta går man ut och berättar om en sådan sak? Inte så mycket för att man skäms för det, utan snarare för att det helt enkelt inte är något man pratar vitt och brett om. Även Pinglan som jag nämnde tidigare i inlägget kände till en 80-årig oskuld, så där har vi ju ytterligare en.

Nej, jag tror inte att det här är så sällsynt som medierna vill ha det till. Och inte så konstigt som många tycker heller, utan helt enkelt ett personligt val. Sen är det upp till var och en att ha sina åsikter om vad dessa personer missar vad det gäller närhet och annat än platonisk kärlek.

Vad har ni för åsikter i frågan?

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...