Djur

Savannah Cats!

savannah1

Jag antydde igår att jag fått berättat något riktigt mäktigt för mig nu när vi var i Blekinge i helgen och att jag skulle visa det för er idag. Och detta något är Savannah cats!

savannah2

Jag har aldrig hört talas om dessa innan, det var Håkans ena son Dick som berättade om dem. Dessa katter är den senaste hybridrasen från USA, ännu inte godkända i SVERAK, men däremot i Indipendent. De finns här i Sverige även om de inte är så många ännu, men de börjar komma mer och mer. Det som är så speciellt med de här katterna är framför allt deras storlek. De kan bli uppemot 50-60 cm i mankhöjd och en normalstor Savannahkatt kan väga omkring 15 kg. Trots att de ser ut och rör sig uteslutande som en katt så har de ett sätt och ett temrament som mer liknar hundens, och att träna till exempel agility eller lydnad med klicker är ingen ovanlighet med en Savannah.

savannah3

De är aktiva och tycker om promenader, precis som hundar. Man koppeltränar dem också på precis samma sätt när de är ungar. Även om de är tuffa djur så är de absolut inte aggressiva, utan fungerar utmärkt tillsammans med både andra djur och med barn.

savannah4

Som sagt, även om det är svårt att föreställa sig när man ser denna jättekatt, så är den mer som en hund. Den älskar att bada och är en duktig simmare, och den är också duktigt på att hoppa, varför många tränar just agility med dem.

savannah5

Namnet kommer av att den afrikanska savannen är den naturliga miljön för rasens ”pappa” servalen. Servalen är ett medelstort kattdjur som lever på den afrikanska savannen. Men den har också en lång historia som husdjur, om än i liten omfattning och inte i samma intima form som vi är vana vid. För några år sedan upptäcktes att servalen kan para sig med tamkatter och resultatet blev den nya rasen savannah.Den första kända korsningen mellan serval och en tamkatt skedde redan på 80-talet men först tio år senare skrevs en rasstandard för savannah. Rasen genomgår nu en utvärderingsfas inom The International Cat Association (TICA) och katterna får visas men inte tävla på utställningar.

savannah6

Med F1 menas att det är första generationen av en hybridras. En F1-savannah har en serval och en tamkatt som föräldrar. Förutom serval används egyptisk mau, bengal, spottade orientaler och ocikatter inom savannah-aveln.

savannah7

Svenska jordbruksverket tillåter inte import av hybridraskatter förrän de beräknas vararenavlade i femte generationen. Då ska spåren av det vilda ursprunget vara borta.

– Egentligen är inte en ras renavlad förrän även hanarna är fertila. Hybridhonor är i allmänhet fertila från början men det dröjer några generationer innan även hanarna är det.

savannah8

Servalens kroppsbyggnad skiljer sig en hel del från vanliga tamkatters. Bortsett från attde är större och har en mer långsträckt kropp har de ett förhållandevis litet huvud och stora öron. Dessutom är dräktighetsperiod en vecka längre än tamkattens.

savannah9

Savannahkatterna är tillgivna, trogna och vill gärna vara sin ägare till lags, oftast så som man beskriver en hund och inte en katt, så dom skiljer sig både till sätt och utseende ifrån våra vanliga katter.

savannah10

Men dom fungerar hur bra som helst tillsammans med dem, så som sagt – storleken spelar ingen roll… smiley

Det här var lite kort information om Savannahkatten, men är du intresserad av att veta mer, så gå gärna in och läs på Internationella Savannah Catclub, Svenska uppfödaren Wild Side Cattery eller njut av alla vackra bilder på LifestylePets.

savannah11

savannah12

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...