Fåglar

Nötskrika – Garrulus Glandarius

God morgon alla pigga därute! smiley

I natt har det varit riktigt kallt ute. Det kan jag definitivt skriva under på, eftersom jag har suttit på balkongen och rökt ett flertal gånger. En lååång natt, med andra ord. Faktum är att jag inte har sovit en blund. Efter några timmars hoppande upp och ner ur sängen så gav jag upp, så nu har jag suttit och sorterat foton sedan klockan halv 4 ungefär. smiley Ja, vad ska man göra, annat än att försöka se det komiska i det hela? Jag sover ju inte mer bara för att jag beklagar mig. smiley

Alldeles nyss, när jag satt med första kaffekoppen ute på balkongen, så hörde jag hur ett större djur klev omkring nedanför balkongen. Det var alldeles för stort för att vara ett rådjur, så jag skulle gissa att det var vår älg som var här och hälsade på igen. smiley Men frustrerande nog, så är det kolsvart ute, speciellt ut mot skogen, där det inte finns tillstymmelse till gatlyktor eller liknande. Så jag hade inte en chans att ens se vad det var som klev omkring där, än mindre fota det. Fotade gjorde jag däremot den här vackra lilla skogsduvan för ett tag sen. Vi har många sådana i skogen precis utanför vår balkong, tillsammans med en massa andra vackra fåglar. Jag hade faktiskt ingen aning om att det var så fågelrikt här uppe i området, men så har jag heller aldrig bott utåt skogen så här tidigare heller. Varje morgon har vi besök av en underbart vacker Nötskrika, som hoppar omkring i träden precis utanför fönstren. Jag har ännu inte lyckats fånga den på bild, men jag ska, det är en sak som är säker! smiley Jag är helt fascinerad av denna fågel, och att få ett bra foto på den är för tillfället mitt största fotomål. Jag hoppas att den kommer till vårt fågel-/fröhus när det är klart, och vi har fått upp det på balkongen med mat i. Då kan jag förhoppningsvis få chansen att ta några bilder. För er som inte vet vilken fågel jag pratar om, (jag visste nämligen inte vad det var för någon själv för några månader sedan..smiley ), så kan ni se den här nedan. Jag hoppas att jag så småningom kan göra mitt egna kollage med min egen lilla nötskrika, men tills dess får jag nöja mig med dessa vackra bilder, lånade ifrån bland annat Sveriges ornitologiska förening och Wikipedia – Den fria encyklopedin, som jag har pysslat i ordning lite, med ram, text och kollage.

 Det jag tycker är så vackert med Nötskrikan, är bland annat de klart avgränsade färgfälten i fjäderdräkten. Man får litegrann känslan av en tecknad figur, och den känslan är ännu starkare när man ser den i verkligheten. Dessutom är den starka, blå färgen på vingarna så vacker. Fågeln kan tyckas lite dov och dämpad i färgerna när man först ser den, men så fäller den ut vingarna och det där blåa bara lyser mot en, och de kritvita fjäderpennorna ser nästan självlysande ut. smiley Den är större än våra andra småfåglar vi har här, någonstans i mellan 32-37 cm brukar de vanligtvis ligga på. Vi har en mycket vacker Gröngöling här utanför också, och jag skulle tro att den och Nötskrikan ligger litegrann i närheten av varandra i storlek.

 

 

 

 

Och med denna sista bilden avslutar jag mitt lilla morgoninlägg om nötskrikor. smiley Nu ska jag ta mig en kopp kaffe till, och se om jag får något besök av ovan nämnda på balkongen den här morgonen. Ha en fin dag alla, och hoppas ni får ett riktigt vackert höstväder. smiley

// Indra – Funderar på att väcka min sjusovare till sambo… smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...