Inredning & design

Skorstensfri kamin

För inte så längesen så såg jag i ett annonsblad från Ö&B, att dom sålde något som dom kallade skorstensfri spis, eller kamin, som man skulle kunna ha i en vanlig lägenhet och elda på riktigt i. Jag blev superintresserad, för jag har aldrig bott med öppen spis men alltid drömt om det och tyckt att det verkat så mysigt. Men Håkan var mycket skeptisk. Han jobbar ju bland annat som insatsledare, och med den erfarenheten han har av eld så kunde han inte förstå hur detta skulle gå att lösa utan en kraftig koldioxidförgiftning i lägenheten. Även hans bror, som jobbar inom brandkåren, var oerhört skeptiskt. Hans fru var nämligen också intresserad, men ingen av oss hade hört talas om dessa innan, eller visste hur de fungerade.

Men så kom det ett reklamblad ifrån Citykamin. Det stod inte mycket där i, men dom hade en websida som var mycket mer informativ, så nu har vi äntligen fått lite koll på hur det här fungerar. Och det är ju bara så coolt! smiley

I det här fallet gäller informationen dessa ursnygga kaminerna från Citykamin, Plaza, men principen är ju densamma för alla. Tydligen så eldas dessa kaminer med en flytande vätska eller gel, som är giftfri. Det enda som avsöndras är vattenånga och en liten mängd koldioxid motsvarande ungefär 2-3 normalstora ljus. Man får lågor så fort man tänder den, och kan släcka den precis när man vill. Man kan även justera lågornas intensitet med bränsletanken, i Plaza’s fall ett tillval, och kaminen sotar inte mer än vanliga ljus.

 

 

 

 

 

Dels finns dessa kaminer i golvvariant, men även som väggmonterad och det tyckte jag var himla snyggt! smiley I betong eller tegelvägg går det bra att montera den direkt, medan svagare väggar kan behöva förstärkas. Dessutom, när jag satt och kikade runt på sidan, så hittade jag ytterligare en variant. Riktigt snygg!

 

 

 

 

En hylla, typ. Med två skyddande glasväggar runt lågorna. Dock kanske den här varianten passar bäst i offentliga miljöer, men har man stora boytor så passar den säkert jättebra hemma också. Toksnygg var den i allafall, tycker jag, och en himla kul och annorlunda inredningsdetalj.

Men dom kostar ju litegrann förstås, ingenting man kanske sticker iväg och köper direkt, om man säger så. smiley Golvmodellen ligger på 17900:-, väggmodellen är en tusenlapp billigare och ”hyllan” kostar 16590:-. Men det är klart, jag vet inte vad det kan ligga på, men det kan ju inte vara så väldigt mycket billigare att installera en vedkamin, med skorsten, murning och allt annat som måste till där.

Men även om Plaza’s kaminer är klart snyggast, så kan jag absolut tänka mig Ö&B’s kamin också, och där är priset genast mer överkomligt.

 

1695:- ligger den på nu, (ordinarie pris är 2495:-) och det kan man ju däremot klara av lite snabbare. Det var denna jag fastnade för först, när reklambladet kom, och jag tycker den är helt okej och riktigt mysig. Den är gjord i svartlackerad plåt och väger 18,4 kg. Den är liten, bara 82x82x30 cm, men det tycker jag är perfekt. Har man inte så stora ytor så är den både lättare att placera och passar bättre in om den är lite mindre, tycker jag. Här ingår reglering av lågan genom en kassett som innehåller tre behållare, till skillnad mot Plaza som hade det som tillval. Men å andra sidan kan man ju inte jämföra dessa heller. De ligger ju i helt skilda klasser.

Så nu gäller det att övertala Håkan om att vi absolut måste få upp värmen i vår kalla lägenhet, och att det absolut inte går att ringa värden och fråga varför tusan vi bara har 18 grader här hemma. *Skratt* Skämt åsido, Håkan är faktiskt också riktigt intresserad, så jag hoppas att det kanske blir en kamin innan jul. Bara mysighetsfaktorn är ju värt hela priset, och möjligheten att kunna få en sprakande kamin i en nyproducerad lägenhet på 5:e våningen var väl inte riktigt vad man vågat trott på tidigare. smiley Så kanske får jag min ”öppna spis” (typ..smiley) till sist. smiley

En liten bonusbild så här på slutet. Den här hittade jag när jag surfade runt efter kaminer. Jag har länge tänkt köpa en lykta att ha precis utanför ytterdörren och den här tyckte jag var riktigt fin. Dessutom var den otroligt prisvärd. 59.95:- på Silvan, exklusive ljus. Men ljus har jag så jag skulle kunna sälja, så det blir knappast något problem. smiley Så den här ska jag knalla iväg och inhandla så fort jag kan. Det kommer att bli såå mysigt med den tänd utanför dörren. smiley

// Indra – Är eld och lågor över eld utan rök… Haha! smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...