Allmänt

Trollkarlens hemligheter

trollkarl

Ja, det blev ingen film för oss, för vi upptäckte redan de första minuterna att den här filmen såg vi för bara nån månad sen ungefär. Så vi zappade över till 5:an i stället och kikade på ”Trollkarlens Hemligheter”. Är det någon som har hunnit se något avsnitt av den här serien, och vad tycker ni i såfall?

 

Jag kan inte låta bli att bli ganska fascinerad när jag ser hur den ena illusionen efter den andra avslöjas, men min första tanke när jag såg första avsnittet var; vem gör något sånt här? Vem bryter magikernas heliga tysthetslöfte och avslöjar alla de här olika tricken?
En tanke som slår en är att det kan vara en illusionist som inte lyckats så bra, och som sett den här möjligheten att tjäna pengar i stället. Man kan ju bara tänka sig vad många som arbetar i branchen tycker om det här.

 

Jag läste på ett diskussionsforum att ”The Masked Magican” på sin hemsida berättar att han har valt att avslöja alla dessa trick eftersom han tycker att det bara är gamla trick som kopieras och återanvänds gång på gång hela tiden och att det borde hittas på nya nu. Andra tycker inte det argumentet håller, eftersom dom menar att han inte bara avslöjar enkla gamla trick, utan även centrala principer som går igen i alla tricks, vilket gör det oerhört svårt att hitta på nya, eftersom en hel konstform är förstörd och folk kan klura ut även nya tricks, med bakgrund i de gamla.

 

Ja, jag vet inte..? Det här är inte min avdelning egentligen. Men jag kan väl tycka att även om jag tycker det är riktigt kul att titta på hur de olika tricken går till – vem har inte undrat genom åren när man sett olika illusionistshower – så kan jag samtidigt inte låta bli att tycka en smula synd om alla de magiker som nu sitter och sliter sitt hår och funderar på hur dom ska lyckas komma på nya trick som inte är avslöjade för omvärlden.

Och varför är vår ”Masked Magican” maskerad? För effektens skull? Eller är han helt enkelt tvungen för sin säkerhets skull?

Ja, inte vet jag?

Vad tror du?

 

tavlingsbild1

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

  1. säger:

    Jag har jobbat professionellt med trolleri. Svaret på din fråga varför han är maskerad är följande: För att det ska verka realistiskt. Det finns ingen trolleripolis som straffar den som avslöjar. Val Valentino, som han heter, hade enligt uppgift en skatteskuld och fick bra betalt för att larva sig bakom en mask. Flertalet av tricken som avslöjas kan du läsa om på nätet eller i en bok som du lånar på närmaste bibliotek. Dessutom är flertalet illa utförda och rejält förenklade. Den kompletta förklaringen till vissa av tricken skulle kräva ett eget program. Till 90 procent är trolleri psykologi. Du får en bättre insikt i vad det handlar om i ett svenskt teveprogram – Hjärnstorm heter det. Programledaren Henrik Fexeus är magiker och det han pratar om är i långa stycken trolleripsykologi. Meningen med det amerikanska programmet är inte att förklara hur det fungerar, utan att få magiker att gråta ut i tevesoffor och skapa publicitet kring programmet, stora tittarsiffror och höga annonsintäkter.

  2. Cherlindrea säger:

    Hej Janne,
    Tack för ditt svar. Man har ju alltid sina egna funderingar och spekulationer runt sådana här saker, och mina tankar var inte speciellt unika upptäckte jag senare. Samma frågor ställdes av många ute på forum och bloggar runt om på nätet. Därför är det alltid intressant att få höra mer om vad det egentligen handlar om, från någon som är mer insatt. Egentligen borde jag skämmas – s – som inte insåg att det här var ett pr-trick rakt igenom från början till slut, utan svalde allt med hull och hår, precis som tv ville att man skulle göra.
    Mvh//Indra

Kommentarer är stängda.