Allmänt

Chokladtårta med Peanut butter frosting!

chokladtarta2

Till efterrätt på nyårsafton hade vi den här helt otroliga chokladtårtan, som tog mig nästan tre timmar att baka på dagen. smiley Men jisses, vad det var värt det! Den är grymt mäktig men fantastiskt god! smiley Jag såg Leila baka den ett par veckor innan nyår, på programmet ”Leilas Jul”, och bestämde mig direkt för att den skulle jag bara göra! Både Håkan och jag satt och dregglade framför tv:n. *Skratt* Här kommer receptet för den som vill prova på jordens godaste tårta. smiley

 

 

 

 

Ingredienser till en tårta:

200 gram smör

3 dl ljust muscovadosocker

1 dl ljus sirap

4 stycken ägg

5 dl vetemjöl

1.5 dl kakao av god kvalitet

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 dl mjölk

200 gram mörk kvalitetschoklad 70%

smör till formen

Peanutbutter frosting till en tårta

1.5 dl mjukt jordnötssmör

8 dl florsocker

1 dl kakao av god kvalitet

2 tsk vaniljsocker

300 gram Philadelphiaost

2 msk varmt kaffe

Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering

Röda cocktailbär, silverkulor och guldnonstop till dekoration

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop smör, muscovadosocker och sirap krämigt i en bunke. Separera äggen, spara äggvitorna och rör ner äggulorna i smörkrämen. Ställ bunken åt sidan.

Blanda alla torra ingredienser i en ny bunke. Vänd ner dem och mjölken i äggsmeten och blanda alla ingredienser ordentligt. Smält chokladen i ett vattenbad på spisen och blanda ner även den i smeten. Sist av allt vispar du upp de sparade äggvitorna till ett hårt skum och vänder ner dem i smeten för att få den riktigt luftig.

För att få tårtan riktigt hög så gräddar man inte en enda botten som delas i tre delar, utan fördelar i stället smeten i tre smörade formar med löstagbar botten, och gräddar dem var och en för sig. Det är viktigt att formarna är max 24 cm i diameter om man vill få en riktigt hög och fin tårta. Det går givetvis bra med 26 cm i diameter men tårtan blir lägre och ger ett plattare intryck. Ytterligare ett tips från Leila är att man lägger på tårtbottnarna upp och ner, för att ytterligare höja upp tårtan.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.

Peanutbutter frosting:

Blanda alla ingredienser ordentligt och vispa sedan med elvisp för att få en riktigt jämn och slät frosting. Bred frostingen mellan alla lager på tårtan och även uppe på och runt sidorna. Är frostingen lite för lös kan man låta den stelna till lite i kyl eller frys. Själv tyckte jag att min var tillräckligt ”tjock” och för att undvika att jag trasade sönder kakan, så valde jag att spritsa frostingen på och runtom.

Garnera sedan tårtan med massor av blandade nötter, dekorera med några röda cocktailbär och strö silverkulor eller guldnonstop över tårtan. Själv fick jag inte tag i några guldfärgade nonstop och tar tacksamt emot tips om vart man kan hitta sådana. smiley Jag tog i stället vanliga nonstop, som gick precis lika bra men kanske inte var lika kitchigt som om de varit i guld. smiley

Tårtan är suveränt god som den är, men vi valde att servera den med lite vaniljglass eller vispad grädde, vilket man föredrog. Och något mer extremt i chokladväg får man nog leta efter! smiley

// Indra – fullkomligt lyrisk! smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...