Mat & Bak

Dagens recept – Mandeltårta med smörkräm och rostad mandel

mandeltarta1Jag hann ju aldrig baka härom dagen, eftersom hela dagen gick åt till grafikjobb. Men idag tänkte jag ta mig tid att göra något gott till kaffet, och valet föll på den här tårtan. 😀

Mandeltårta med smörkräm och rostad mandel

En försvinnande god tårta som har den perfekta kombinationen av seg mandelbotten och smörig kräm.

Du behöver:

Botten

4 st äggvitor
2 dl mandel
1 1/2 dl socker

Krämen

4 st äggulor
50 g smör
0,5 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Dekoration

50 gram mandel

Gör så här:

8 portioner

1. Sätt ugnen på 225°. Montera den vändbara rivskivan med den fina sidan i din köksmaskin, eller använd mandelkvarnen. Mal mandeln, med eller utan skal. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner sockret och den malda mandeln. Bred ut på bakplåtspappret och grädda ca 15 minuter. Man kan göra en rund form eller en rektangulär.

3. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda i socker och den stora mängden grädde och till sist
äggulorna. Låt krämen sakta koka ihop på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Det kan ta mellan 5 och 10 minuter. Lyft den sedan av värmen.

4. Sätt kastrullen i kallt vattenbad och vispa krämen kall för hand. Vispa den lilla mängden grädde och blanda i smörkrämen tillsammans med vaniljsocker.

5. Bred smörkrämen över den avsvalnade botten och dekorera med flagad mandel.

TIPS!

Jag har gjort en mandelkaka tidigare efter ett annat recept, och då gick det bra att använda sig av mandelmassa i stället för att mala mandeln själv, om man inte har tillgång till rätt köksverktyg. Det kan ju vara värt att prova även på det här receptet.

Lycka till!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...