Allmänt

Dagens blomma – Mårbackapelargon

pelargon3

 

Det börjar närma sig den underbara tiden då det är dags att köpa hem vårens blommor till fönsterbrädorna, och i år har jag fullt klart för mig vilka sorter jag ska ha i mina olika fönster och på andra ställen i lägenheten.

 

I köksfönstren kommer en lång rad med ljusrosa Mårbackapelargoner att få stå i vår. 😀

 

Jag har alltid älskat pelargoner, även om jag periodvis under åren bytt ut dem mot lite andra nyheter bara för att variera mig, och vissa år har jag bara haft dem utomhus i balkonglådorna. Men just de här tycker jag är så ljuvligt romantiska och vackra på fönsterbrädan.

 

 

 

 

pelargon1

 

 

Mårbackapelargonerna är dessutom oerhört lättskötta och även lätta att föröka, så är man bara lite småpysslig, så kan man snart ha en hel del pelargoner i fönstren och ute på balkongen eller uteplatsen. Den lär ha odlats redan på 1870-talet och finns även med vita eller röda blommor.

 

Så får du dem att prunka!

Plantera om pelargonen i en större kruka efter inköp. Välj en bra krukjord med långtidsverkande näring.
 Pelargoner gillar när det är varmt och soligt. De trivs bra i uterummet, men också på terrassen och
balkongen.
 Vattna när jorden torkat upp: 4–6 gånger i veckan.
 Gödsla rejält, gärna flytande näring i vattnet varje gång du vattnar.
 Plocka bort överblommat så stimuleras knoppsättningen.

pelargon2

Pelargoner är urlätta att föröka. Klipp eller bryt av ett toppskott, cirka 10–15 cm långt. Skär av den nedersta centimetern med en kniv för att öppna vattenkanalerna i stjälken. Bryt bort de nedersta bladen och ta bort eventuella knoppar eller­ blommor. Sätt sticklingen 7–10 cm djupt i en kruka med blomsterjord och vattna. Passa med vatten i 2–3 veckor tills sticklingen har rotat sig. Då kan du toppa den så grenar den sig fint. Efter ytterligare ett par veckor kan det vara idé att plantera om i en större kruka. Ju fler gånger du toppar plantan desto tätare blir den. Börja gödsla efter cirka sex veckor.

 

Så klarar de vintern!

 

Helst vill pelargoner stå svalt och ljust på vintern, med en temperatur kring 10 grader. Vattna mycket sparsamt på vintern och gödsla inte alls. Källare, garage och andra svala, men mörka utrymmen kan förses med lampa som står på 12–15 timmar/dygn. Sovrumsfönstret kan också gå bra.

 

Skötsel: Pelargoner är väldigt lättskötta och tål faktiskt en ganska omild behandling. Grundförutsättningar för att få en pelargon att trivas är ganska enkel. Ge dem ljus, värme plus en skvätt gödning någon gång i veckan under blomperioden så blir de vackra som en sommardag. De gillar inte ”blöta fötter”, så var försiktig med vattningen, särskilt de nya små plantorna ruttnar lätt. Undvika detta genom att inte ha för stora krukor. Miniatyrer är som namnet säger små och trivs bäst i små krukor.

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. säger:

    Vilka bra tips, de ska jag ta till mig nu när jag hittat och köpt mig en Mårbacka jag också, supertack!

Kommentarer är stängda.