Blommor & växter

Frösådd & omskolning

skolning1

 

Idag är det omskolning av min första sådd som står på dagsschemat. 😀
Men jag hade faktiskt ingen lust att stå ute och greja idag, eftersom det faktiskt är ganska kyligt ute, så jag lyfte helt enkelt in mitt planteringsbord i vardagsrummet. 😛 Hur bra som helst. *s*
Det kommer nog att ta en liten stund det här, och det kommer att gå åt ett antal krukor har jag förstått. Nu vill de här små raringarna stå lite svalare, men ändå inte för kallt, så jag har satt ut en termometer i växthuset för att se vad jag har för grader därute nu. Förhoppningsvis kan dom flytta ut där nu efter omskolningen. Annars lär jag få en hel del krukor runt om i lägenheten…. hehe!

 

skolning2

 

De här glömde jag ju att visa i förrgår efter vår Knallelandstur. Nya trädgårdsredskap blev det också, eftersom jag tyvärr hade slarvat  med mina gamla så dom var mer än lovligt rostiga. (Plus att dom här var mer än lovligt söta…hehe) 99:- för hela setet på Ö&B för den som blir sugen. 😉

 

cutecolorsplant2b

 

Det finns fortfarande en del fröer som kan sås, men vid den här tiden är det ofta sådd på friland som gäller. Men för den som blivit lite sugen på att prova så kommer här lite info om hur man går till väga från sådd till utplantering.

 

cutecolorsbalicon5

 

Så här sår du dina fröer

1. Förberedelser
Läs på baksidan av fröpåsarna. Där står det när fröna skall sås. Om de kan sås direkt utomhus eller om de behöver förkultiveras inomhus. Sortera dina fröer efter tidig sådd inomhus, sen sådd inomhus och direktsådd.

Detta behöver du: Plastkrukor och såjord alternativt torvbriketter, etiketter, märkpenna, vattenkanna eller duschspruta, miniväxthus eller annan plast att täcka med.

På fröpåsen står det också om dina frön är ljusgroende eller om de skall täckas och i så fall hur mycket.

2. Sådden
Använder du torvbriketter bör de ligga i blöt någon timma innan du sår. Sår du i såjord fyller du denna i plastkrukorna och dunkar lätt mot underlaget. Jorden skall inte vara kompakt men det skall inte heller finnas luftfickor i den. Vattna igenom utan att det blir genomblött.

Så fröna enligt anvisningarna på fröpåsen.

Skriv namn på sticketiketterna och sätt en etikett i varje kruka.

Placera krukorna i miniväxthuset eller täck dem med plast.

De flesta fröer gror bäst mellan 18-22 grader. Undervärme hjälper till, ex från ett element eller ett miniväxthus med undervärme. Om fröerna kräver andra förutsättningar för att gro står det angivet på fröpåsen.

Det första som kommer upp är hjärtbladen och efter det kommer sedan de så kallade karaktärsbladen. Det är på de bladen man brukar kunna känna igen plantan. Öppna nu ventilerna på växthuset eller tag bort plasten om du täckt med sådan.

3. Omskolning
När plantorna börjar trängas och näringen i såjorden tagit slut är det dags att skola om plantorna i större krukor med mer näringsrik plantjord.

Fyll de nya krukorna med plantjort och vattna igenom. Tag försiktigt upp plantan ur jorden. Håll inte i stjälken. Den är känslig för tryck. Tag istället i ett blad.

Gör ett hål i jorden i den nya krukan och sätt ner plantan. Den kan planteras så djupt att de nedersta bladen kommer precis över jordytan. Tryck till jordytan försiktigt.

Nu vill plantorna stå svalare, ca 14-16 grader, och de vill ha mycket ljus. Extraljus från ex lysrör ger knubbigare plantor. Håll jorden jämnt fuktig utan att övervattna.

Ev kan man behöva skola om plantorna två gånger.

4. Avhärda och plantera ut
När risken för frost är över kan du plantera ut plantorna men först måste de avhärdas för att klara vindar och det starka ljuset. Börja med att ställa ut dem på en skyddad, lätt skuggad plats några timmar per dag och öka tiden allt eftersom. Efter någon vecka är de redo att planteras ut.

 

Nu ska jag fortsätta mitt jobb här. 🙂 Ha en fortsatt fin dag alla!

Källa: Fröshopen

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(4) kommentarer

 1. säger:

  Vad duktig du är. Själv gav jag upp frösådd iår.

  Hittade den här snygga rosa väskan, nåt för dig?

  http://www.smalltobig.se/Shop/Index.php?sArtId=102-58-00

 2. säger:

  Hallooo dahling! Jösses vilken prestationsångest jag får. Jag vet att jag behöver plantera om mina växter, för länge sen, men jag har inte gjort det. Jag hoppas på finare väder så jag kan kasta ut allt i jorden haha. Däremot är jag nog rejäl pms’ig, jag har bakat muffins, kladdkaka och en smarrig mandelmassafylld sockerkaka! Bara idag på morgonen *skratt*.
  Jag har nog bara en vecka kvar eller så att behöva hålla Rosie och Jake sepererade och så skönt det ska bli när det är över. Känner en liten stress hela tiden över vem som behöver gå ut, hålla dom isär, hämta Rosie ifrån övervåningen (JA den lilla krabaten på endast 2,4kg kan få up skjutdörrarna till vardagsrummet!! så den planen sket sig direkt) och allt annat. Fast jag har haft tur, Jake är så duktig och inte ylar han och håller på. Rosie däremot skäller ibland och bankar på sovrumsdörren för hon vill ut haha.
  Hoppas ni har det bra trots vädret! Jag är redan trött på blåst och regn igen och tycker allmänn synd om mig själv som måste stå ut med dålig väder.
  Många snart soliga kramar till dig!

 3. säger:

  Men man ska inte odla potatisen i parketten.. *skrattar*

 4. säger:

  Vilka underbara trädgårdsredskap! Jag har gått mycket och börjat kika i blomsteraffärer själv nu. Mer på krukor än blommor faktiskt… Jag har blivit väldigt intresserad utav fina krukor och skulle vilja ha massa krukväxter 🙂 Mycke stora och bara ljusa 🙂 Roligt sånt 🙂
  Puss

Kommentarer är stängda.