Jag nämnde i förrgår kväll att jag hade gjort en tokgod gratäng som jag skulle lägga upp receptet på så fort jag blev lite piggare. Och här kommer det nu. Det är en kasslergratäng, superenkel och supergod, som går jättesnabbt att göra och sen sköter sig själv i ugnen.
Du behöver:
Kassler, i bit eller skivor
1 stor grön paprika eller två små
ca 10 centimeter purjolök
1 burk krossade tomater
3 dl matlagningsgrädde
3 msk tomatpuré
f’ärsk oregano och basilika
salt, vit- och svartpeppar och aromat
ca 2 dl riven ost
2 färska tomater
Gör så här:
Smörj en ungsfast form och skär kasslern i skivor och sedan i långa bitar. Bred ut kasslerbitarna i botten på formen. Strimla paprikan i grova strimlor och bred ut dem över kasslern. Skiva purjolöken och strö ut ringarna i formen.
Häll på burken med krossade tomater och därefter matlagningsgrädden. Salta och peppra. Blanda försiktigt ihop tomatkross och grädde, ett alternativ är att göra det i en separat skål innan det hälls i formen.
Finhacka oregano och basilika och strö ut över gratängen. Avsluta med riven ost och skivade tomater.
Grädda i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter, eller tills osten har fått fin färg. Det blir ingen ”fast” gratäng, utan grädd- och tomatblandningen kommer att fungera som en sås till riset som är perfekt att servera till.
Som sagt var – supergott och superenkelt! 😀
Det där ser ut att vara gött. Vad sugen jag blev, synd att vi har inte alla ingridienser hemma, men som vissa säger ”Det går lika bra med selleri” hade man säkert kunnat pröva.
Ha det gött och hälsa Håkan.
Seppo: Det går säkert lika bra med selleri. *Skratt*
Men annars tycker jag att ni ska pallra er iväg nån dag och införskaffa ingredienserna för den här gratängen var verkligen kanongod! 😀
Ha en jättefin helg båda två! Synd att ni inte var med i kväll.
Må så gott! Håkan hälsar tbax! 🙂