Mat & Bak

Dagens recept – Pepparkakslatte Cupcakes

julcupcakes1

***

Det blir två recept idag, eftersom detta har släpat efter i tiden lite. Men här kommer i allafall det utlovade cupcakesreceptet med julsmaker. 🙂

Pepparkakslatte Cupcakes


Du behöver:


1 dl ljus sirap

1 dl mörk sirap

2 dl vispgrädde

4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 1/2 msk kakao

1 tsk malda espressobönor

2 tsk malen ingefära

1/2 tsk malen kryddpeppar

1/2 tsk malen muskot

1/4 tsk salt

125 gram smör, tärnat och rumsvarmt

1 1/2 dl hårt packat farinsocker

2 ägg

pepparkaksströssel eller snöflingsströssel att dekorera med


Kaffekanelkräm


125 gram smör, tärnat och rumsvarmt

1 tsk vaniljextrakt

8 dl florsocker

3 msk mjölk

2 tsk malda espressobönor och 1 tsk malen kanel, utrört i 1/2 tsk varmt vatten


1 muffinsplåt med 12 muffinsformar


Gör så här:


Värm ugnen till 175 grader.

Blanda den ljusa och den mörka sirapen med grädden i en kastrull och värm försiktigt tills sirapen precis har smält och allt är ordentligt blandat – låt inte blandningen koka.

Sikta ihop mjölet, bakpulvret, kakaon, espresson, ingefäran, kryddpepparn, muskoten och saltet i en skål.

Vispa smöret och farinsockret lätt och luftigt med elvisp i en annan skål. Skrapa skålens kanter med en slickepott med jämna mellanrum så allt kommer med. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl efter varje.

Vispa ner en tredjedel av sirapsblandningen och en tredjedel av de torra ingredienserna i smeten. (om du vispar ner allt på en gång kan smeten klumpa sig). Tillsätt sedan resten av sirapsblandningen och de torra ingredienserna och vispa tills allt är ordentligt blandat.

Fördela smeten jämnt mellan muffinsformarna och grädda kakorna i 25-30 minuter eller tills de rest sig ordentligt och inte längre är kladdiga i mitten (känn efter med en provsticka). Sätt kakorna på galler och låt dem svalna helt innan du dekorerar dem.


Kaffekanelkräm


Gör kaffekanelkrämen medans kakorna kallnar.

Vispa smöret riktigt mjukt och slätt med elvisp. Rör ner vaniljextraktet. Sikta ner hälften av florsockret och vispa tills det är ordentligt inarbetat. Tillsätt resten av florsockret och vispa på låg hastighet. Vispa försiktigt ner mjölken lite i taget och vispa sedan kraftigt i 3-5 minuter. Vispa slutligen ner espresso- och kanelröran.

Bred krämen över de avsvalnade kakorna med en spatel eller använd en spritspåse med stjärntyll. Dekorera kakorna med pepparkaksströssel eller snöflingeströssel.

***

Lycka till med baket ni som provar! 😀

bak11

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...