Allmänt

Hund i bil – en dödsfälla!

loxymorgon94

 

God morgon på er där ute!

 

Jaha, då satt man här igen. 😀 En inte riktigt lika varm morgon som de senaste dagarna, det var ”bara” 18+ när jag kom ut vid halvsju-tiden i morse. Men nu är det redan 21 grader så det ökar stadigt. Är detta den sista varma morgonen tro? Jag har hört många bud, men det sista var att i morgon kommer regnet, och temperaturen kan gå ner till under 20 grader. Det gör kanske inget om det blir en smula svalare, men jag vill fortfarande ha sommarvärme. Man blir ju livrädd i det här landet när det börjar svalna. Vissa år har ju värmen inte kommit tillbaka mer, och drygt 1 1/2 veckas sommar på ett år är inte något jag känner mig nöjd med. (i själva verket hade jag nog inte varit nöjd förän vi hade sommar året om…*s*)

 

Hur som helst så gäller det att ta vara på dagen i fall att… Min kära syster kommer hit idag igen, och ska bjuda oss alla på en skink- och broccolipaj till lunch i mammas trädgård. Det ska bli riktigt mysigt! 😀 Kanske hon till och med har med sig sin barnpool idag, så man kan svalka av hundarna utan att behöva springa in i grovköket. 😛

Jag planerar att svänga ihop en sockerkaka att ta med mig ner till förmiddagskaffet också. Det går snabbt och lätt så man slipper stå instängd i köket mer än nödvändigt.

 

cutecolorsdollline2

 

Appropå värme och avsvalkning.. Jag läste på nätet att det tydligen, trots denna stekheta värme som var i helgen, var folk som hade lämnat sina hundar i bilen på utställningen på Ryda. Ett för mig okänt antal hundar blev sjuka och krävde veterinärvård, och en av dem dog. Hur i helvete, rent ut sagt, är folk funtade egentligen??? Här springer folk omkring hela dagen och kämpar för att hålla sina hundar svala utomhus, och så finns det människor som lämnar kvar sina i en fullkomlig stekugn!?! Jag fattar det bara inte? Det ska ju vara hundmänniskor (tror man ju i allafall), djurvänner som vill sina hundar väl. Eller är det så att det är utställningen som är det viktigaste? Äran, vinsterna och själva tävlingen, utan känsla för att det är levande varelser dom handskas med? Jag blir bara så chockad över sånt här, och så förbannad! Jag vet faktiskt inte riktigt om det här är något straffbart, men jag vet däremot att bilen definitivt inte uppfyller de krav som ”förvaring” av hund kräver.

Diskussionen var uppe på Chiforum nu efter utställningen, och användaren ”Pia” skrev en mycket bra beskrivning av vad som gäller för hund i bil – eller bur. Jag tar mig friheten att saxa hennes text här, för de som kanske inte riktigt vet vad som gäller. Det blir en lång text, men en information som är väl värd att ge plats åt.

 

 Förvaring av hund i bur
Hundar bör endast tillfälligt förvaras i bur och då inte längre an vad som är nödvändigt med
hänsyn till avsikten med åtgärden. Tillfällig burförvaring kan accepteras i vissa situationer.
Med tillfällig menas enstaka och kortvariga tillfällen, som inte är regelbundet eller ofta
återkommande. Att varje dag en kortare period förvara en hund i bur kan således inte
betraktas som tillfällig. Som en huvudregel bör inte den tillfälliga burförvaringen vara längre
än ca en timme. Permanent förvaring av hundar i bur är absolut inte förenlig med
djurskyddslagen.
Att förvara en hundvalp i bur under natten för att snabbare få den rumsren (då den inte vill
förorena på den plats den sover) är absolut inte acceptabelt ur djurskyddssynpunkt. Skaffar
man en hundvalp får man räkna med att behöva torka en hel del och man ska inte av egen
bekvämlighet tvinga en valp att inte uträtta sina behov när den behöver det. Är man rädd att
valpen ska bita på ledningar etc. får man lösa det på annat sätt än att ha valpen i bur. Att
använda en bur som sovplats är dock tillåtet så länge dörren är öppen så hunden själv kan
välja när den vill vara där.

Förvaring av hund i bil
När hunden vistas i bil annat än vad som kan anses vara del av transporten är bilen ett
förvaringsutrymme för hundar och inte ett transportmedel. Vid förvaring av hund i bil ställs
samma krav på bilen som på andra förvaringsutrymmen både vad avser mått och andra krav.
T.ex. ska utrymmena vara enkla att inspektera och rengöra. Dessutom skall de vara
ventilerade och, om det behövs, isolerade så att de håller en temperatur och luftfuktighet som
är lämplig för de djur som hålls där. I en bil krävs i de flesta fall att motorn är igång för att
ett bra klimat skall upprätthållas.
De mått som gäller om hunden är instängd i bilen är desamma som för hundbox utan tillgång
till rastgård. Om hunden har fri tillgång till rastgård när den är i bilen, d.v.s. den kan själv
välja om den vill vara i bilen är den att jämställa med en hundkoja och således gäller det som
står om dessa. Dessutom ska det utrymme hunden har tillgång till i bilen uppfylla de krav som
ställs på en rastgård. Om ovanstående krav på utrymme inte uppfylls är förvaring i bil att
anse som burförvaring. För stora hundar torde det vara svårt att i en bil ens uppfylla
burförvaringskraven. Oftast torde man kunna lösa förvaringsfrågan på andra, bättre sätt än
att ha hunden i bilen.

 

cutecolorsdollline2

 

Nu ska jag försöka lugna ner mina upprörda känslor här och ta mig en kopp kaffe till. 🙂

Men jag hoppas verkligen att det blir höga böter på att lämna hund i bil snart. För vissa personer verkar utsikten att få betala dryga böter vara värre än att förlora sin hund….

 

Hoppas ni får en fin dag alla, och ta vara på den innan regnet kommer. 😀

Jag återkommer lite senare. Nu ska jag vara lite social med min nyvakna sambo. 😉

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(5) kommentarer

 1. Jag såg en ung tjej som promenerade bakom mitt hus igår med en hund som var väldigt lik Loxy, men lite mulligare:)

 2. tycker man absolut inte ska ha hunden i bilen.. hur tänker man då?! Skulle man själv vilja sitta där? i värmen? NEJ inget direkt.. varför ska då hunden göra det kan man undra.

  Där mot så är jag inte riktigt med på detta med hund i bur. Jag har mina tjejer i bur då jag lämnar hemmet, dock max 4 timmar. Kan inte ha dom lösa, då Saga äter upp allt här hemma. Dom sover i buren då jag är borta, å jag har den öppen då jag är hemma och då går dom själva in å lägger sig i sin ”koja” ibland. Tycker sånt är helt okey! Jag menar, folk som har sina hundar i bur på en utställning då?! En hel dag i bur på en utställning. Kanske går man på fler än en utställning oxå.. då är det ju upprepande tillfällen och man borde i så fall inte ha bur där?! Nej, när det gäller bur så tycker jag man får se till situationen(stavas de så?) och från person till person.

  kram och hoppas ni får en bra dag. Här regnar det och de e väldigt välkommet.

 3. Jag gillar megakommentarer också så det är lugnt:)

  Ni kan äta LCHF-mat båda två och du kan lägga till lite mer fett och bacon och grädde.. och kanske du blir av med både migrän och sömnproblem på kuppen..

  En annan rolig bieffekt jag läste om är att man får nya ögon på kuppen.. när man tittar på sin partner ser han plötsligt mycket trevligare ut och lusten kommer tillbaks som att bli nykär igen *skrattar*

  Klart värt att prova på!

 4. Annelill säger:

  Jag blev så upprörd när jag läste det här.Tänk den stackars hunden som dog.
  Jag hoppas dom inför stora böter på sånt här.
  Jag begriper inte hur man kan göra så med ett litet djur.
  Kram mams.

 5. säger:

  För att uppfriska ditt minne så är det OST och skinkpaj som kommer idag och inte brockoli 😉

  Angående ditt inlägg så är det nästan för hemskt för att läsa 🙁

  Jag dyker upp klockan två tror jag, men kommer jag tidigare så ringer jag dig från mamma. kramizar

Kommentarer är stängda.