Mat & Bak

Dagens recept – Ratatouille

ratatouille1

 

Nu är det snart dags för middag  här hemma, och då blir det naturligtvis en provsmakning av min Ratatouille som jag har stått med halva dagen. 😉

För er som inte vet vad Ratatouille är, så kan jag berätta att det är en klassisk frans grönsaksröra som vanligen består av tomater, aubergine, zucchini, paprika och lök. Ingredienserna hackas och steks i olivolja. Namnet kommer ifrån franskans touiller som betyder ”att röra om”.
Röran passar som tillbehör till allt möjligt ifrån grillat eller stekt kött, fisk eller ja, egentligen vad som helst. Jag har som sagt gjort en stor sats idag, för den här röran går jättebra att frysa in i portionsförpackningar och ta ut när man behöver. 🙂

 

ratatouille2

 

Här kommer receptet för den som vill prova. Dock är detta receptet på den stora sats jag har gjort idag, men självklart går det att minska mängden och göra en mindre sats.

 

Ratatouille

 

 Du behöver:

 

3 röda paprikor

3 gröna paprikor

3 gula paprikor

6 gula lökar

2 aubergine

3 zucchini (squash)

3 msk tomatpuré

3 burkar krossade tomater

1/2 dl färskpressad citronsaft

3 krossade vitlöksklyftor

2 lagerblad

olivolja

salt, vitpeppar, svartpeppar, några stänk tabasko (kan uteslutas), 1/2 msk socker för att framhäva tomatsmaken
och färska örter – basilika, timjan och oregano.

 

ratatouille4

 

Gör så här:

 

1. Skölj alla grönsaker och skär dem i bitar, ca 1 centimeter stora.

2. Hetta upp olivolja i en gryta och låt grönsakerna puttra utan att få färg. De ska bli lite mjukare och glansiga.

3. Krydda grönsakerna och häll i citronsaften och de krossade tomaterna. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna och tabaskon. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.

4. Låt allting koka under lock på låg värme i ca 15-20 minuter. Ta av locket och låt koka ca 10 minuter till.

 

Ratatouillen serveras varm som tillbehör till kött, fisk, kyckling eller vad man kan tänkas vilja ha den till. 😀

 

ratatouille3

 

Jag gjorde som sagt en riktigt stor sats idag, och det har tagit några timmar allt och som allt, med tanke på tiden som det har tagit att stå och tärna alla de här grönsakerna. Själv har jag fått göra allt i omgångar, och sedan dela satsen på på grytor för jag hade helt enkelt ingen så stor gryta. Men blandar man allt eftersom och sedan delar upp det, så funkar det fint. Det har verkligen varit värt tiden idag, för nu har jag den här supergoda grönsaksröran att plocka fram till middagen ett bra tag framöver. 🙂 Glöm inte att låta Ratatoullien kallna ordentligt innan du eventuellt fryser in den.

 

Lycka till!

 

ratatouille5

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

  1. säger:

    Låter jätte gott, detta hamnar i en favorit…
    😀

  2. tack, nu vet jag vad det är för nått.. har alltid undrat, men nu har du ju förklarat. Gott ser de ut att vara oxå (ler).. kram

Kommentarer är stängda.