Jag bakade ju bröd efter ett nytt recept härom dagen och lovade att lägga upp receptet här ifall det var något att ha.
Och jag kan ju säga så mycket som att det här är faktiskt det första brödet som jag verkligen har lyckats med nångång! 😀
Det blev absolut supergott – påminner mycket om de nybakade bröden som ofta bjuds på restauranger och likande, och som
brukar ligga insvepta i bakdukar i brödkorgar. Jag har faktiskt inget namn på det, det hette helt enkelt bara ”Ett väldigt gott bröd”. 😛
Hur som helst – här kommer receptet! För även om det är lång jästid på det här brödet så är det verkligen värt att lägga den tiden på det.
Man kan ju göra annat under tiden. 😉
Ett väldigt gott bröd
(1 limpa)
Du behöver:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk honung
2 msk rapsolja
7 dl mjöl, cirka, 1/3 vardera av fint rågmjöl, fullkornsdinkel och vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet (rumstempererat) och rör tills jästen har löst sig. Häll på resten av vattnet
och blanda i salt, honung, olja, rågmjöl och dinkelmjöl. Arbeta ihop den lösa degen och ställ att jäsa övertäckt på dragfri plats
i ca 3 timmar. Arbeta ner vetemjölet så att du får en fast och smidig deg, täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Arbeta
snabbt ihop den jästa degen, stjälp upp på en bakplåtspappersklädd plåt, täck över och låt jäsa 30 minuter till. Värm under tiden
ugnen till 250 grader. Sätt in plåten, sänk värmen till 200 grader och grädda i 30 minuter.
Lycka till! 🙂
Mumma va gott..
Jag är så dålig på att baka bäst att skärpa sig är ju underbart gott med hembakat bröd =)