Ja, jag ligger ju en dag efter här på grund av bloggkrånglet i förrgår, så bullbaket var egentligen igår. 😉
Jag har aldrig bakat andra bullar än kanelbullar under alla år jag har bakat, (förutom blåbärsbullarna som vi kladdade med på Kanelbullens Dag förra året.. *s* Dom blev supergoda – men blå. :-P) Men i allafall, igår bestämde jag mig för att prova ett par andra recept, istället för det gamla kända och trygga. 😉
Dessa recepten fick jag också när jag var uppe i Härnösand, och ville gärna testa dem. Och jag blev stormförtjust i båda sorterna!
Bullarna i recept nummer 1 är Sockerkringlor – enkla bullar med lite kardemumma i degen och sockrade efter gräddning.
Här kommer receptet:
Sockerkringlor:
Du behöver:
50 gram jäst
3 dl mjölk
200 gram kesella
2 ägg
1 dl socker
200 gram smör, rumsvarmt
2 krm hjortronsalt
ca 15 dl vetemjöl
Garnering: Smält smör och socker
Gör så här:
1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt kesella, ägg, socker och smöret i klickar.
2. Blanda ner hjortronsalt i lite av mjölet och rör ner i smeten. Häll i resten av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 40 bitar. Rulla ut till längder och forma kringlor. Låt dem jäsa i 30 minuter till.
4. Grädda kringlorna i 225 grader, 8 minuter. När kringlorna svalnat, pensla dem i lite smält smör och doppa dem i socker.
Det andra receptet är supergoda Vaniljsnurror – grymt goda bullar! 😀
Du behöver:
Vetedeg:
50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
125 gram smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vaniljkräm
*
Florsocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Rör smör och socker smidigt.
2. Blanda i jästmjölken, kardemumman, bakpulver och det mesta av mjölet i smöret. Arbeta till en smidig deg.
3. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
4. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Tillsätt vaniljkrämen och rör ihop allt.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta. Bred på fyllning och rulla ihop som en rulltårta. Skär i bitar och låt dem jäsa i 30 minuter.
6. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader, 10 minuter. Sikta lite florsocker över när bullarna svalnat.
Lycka Till! 😀
Min bullbakardag resulterade i 40 Sockerkringlor och 100 vaniljsnurror. 😛 Nu ska jag koka mig en kopp te här och kika på ”CSI Miami”. ..Och kanske ta mig en liten bulle… 😉
Ha en mysig kväll alla!