Allmänt

Wahlströms ungdomsböcker

bokhylla1Minns du dom här böckerna? Med gröna pärmar för killar och röda för tjejer. Hästböcker, mysterieböcker och allt möjligt annat. Jag lusläste dom här när jag var tonåring, nångång i mitten av 80-talet, och jag älskade dem. Särskilt hästböckerna som t.ex. Annika-böckerna av Anna-Lisa Almqvist, som jag hade hela serien av.

I början av varje bok fanns en tecknad bokhylla med böcker, där man kunde måla i med grön eller röd penna, hur många Wahlströms-böcker man hade i sin egen bokhylla, plus en ”krans” med olika figurer som man skulle skriva sitt namn inuti. ”Denna bok tillhör…”

Och så fanns det en sak till. Ponny & moppe-tävlingen. Man kunde vinna antingen en moped eller en ponny, och jag minns hur man såg den där tävlingen som en jättechans till att få en egen häst. Allt det här slog mig härom dagen när jag läste en fråga någonstans på nätet; Vann någon nånsin en häst eller moped? Jag måste säga att jag aldrig hört talas om att det skulle ha hänt. Självklart kan det ha hänt ändå, utan att jag nödvändigtvis måste hört talas om det, men frågan jag läste tyder ju på att det är fler som undrar. Ett sådant stort pris borde ju ha blivit känt tycker man, om någon tagit hem det. Men under alla år jag köpte och läste dessa böcker, så hörde man aldrig talas om någon vinnare, men tävlingen fanns alltid med i böckerna.

Så jag är bara lite nyfiken. Har du hört talas om någon som vunnit Wahlströms moped eller ponny? Det skulle vara intressant att höra vad du har för åsikter eller vetskap.

//Indra

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...