Blommor & växter

Dagens blomma – Ranunkel

ranunklergula1

 

God kväll på er!

 

Det var längesen jag skrev något i kategorin Dagens blomma, och tyckte att det var dags nu. Jag köpte nämligen en av mina absoluta favoritblommor till påsk, och det var startskottet till min stora Ranunkelhysteri. 😛 Den här gula här uppe står på köksbordet nu, och efter mycket googlande har jag kommit fram till hur de här små skönheterna ska skötas.

 

ranunklergula4

 

Oavsett i vilken form du har din ranunkel så är det viktigt att de förvaras svalt, och att de inte får torka ut. Ordet ranunkel betyder ungefär liten groda på latin, och syftar till att växten gillar vatten.

 

ranunklergula3

 

Låt inte blomman torka ut. Ställ gärna växten svalt. Den bör inte behöva någon extra näring under blomning. Plantera gärna ut ranunkeln till våren. Den trivs egentligen som bäst i temperaturer mellan 0 och 15 grader, så det är en av de första blommorna du kan plantera ut i blomlådan så snart risken för frost är över.

 

ranunklergula5

 

Förr var det vanligast att man drev upp ranunklen ifrån knölar som man frösått året innan. Men numera finns det sorter som kan drivas upp direkt ifrån frön och fås i blomning redan inom några veckor under rätt förhållanden. Själv ska jag köpa några plantor och sätta ner i krukor på balkongen så fort risken för frost är över. Men de kan vara lite svårflirtade och inte helt enkla att sköta, så jag ska börja med några här inne först. Vill du  ha den lite mer lättskött så välj snittvarianten. Den står sig upp till två veckor i vasen om du sköter om den rätt.

 

ranunklergula2

 

I morgon måste jag bara köpa med mig en bukett hem ifrån blomsteraffären! 😀

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

  1. säger:

    Jättefina!

  2. säger:

    Ranunkler är så fina, riktigt våriga!

  3. Jenny L säger:

    Buketten längst ner var ju bara såå underbar!

Kommentarer är stängda.