Allmänt Mat & Bak

Fika & dagens recept – Kardemummakaka

sondagsfika1

 

God eftermiddag på er alla!

 

Så var även den här söndagen tillända. I allafall så gott som. 🙂 Jag sitter och kikar på Uppdrag granskning och förfasas över hur urbota korkade socialen kan vara. Det är verkligen helt sjukt!

Stundvis har det varit en ganska lugn dag idag, förmodligen har inte grannen varit hemma, för så tyst är det inte annars. Men sen har det i stället varit sju resor värre när dom väl kommit hem. Min mamma som var här på en söndagsfika fick för första gången höra de riktigt hysteriska utbrott som grannen får på sina barn och var helt förfärad. Ljuden därifrån idag kan man jämföra med de som uppstår om någon står och slår oavbrutet och hårt i en dörr. Det smäller så kraftigt att ljudet dundrar igenom tv-ljudet och det vibrerar i fönstren här hos oss och det har pågått i ungefär 1 1/2 timme nu. Vad håller man på med när man för ett sånt liv egentligen?

Jaja, nu släpper jag det för den här gången. Bara jag får ösa ur mig lite galla i varje inlägg så har jag fått avreagera mig lite. 😛

Tänkte jag skulle bjuda er på en ny kaka jag har bakat idag. Ja, inte kakan tyvärr, även om jag gärna velat – utan receptet förstås. 🙂 Jag gjorde en Kardemummakaka, en suveränt god kaka som passar perfekt nu i adventstider. Här kommer receptet för er som vill prova. 😀

 

kardemummakaka1

 

Kardemummakaka

 

Du behöver:

 

175 gram smör (riktigt smör blir alltid godast)

3 ägg

3 dl socker

1 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 tsk malen kardemumma eller 2 tsk hela stötta kardemummakärnor

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa en form, ca 24 cm. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i smöret och mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumman och blanda försiktigt i det i äggsmeten. Häll smeten i formen och strö sedan över hackad mandel och pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills kakan är klar.

 

Personligen strödde jag på mandel och socker efter gräddningen som ni kanske ser, men det beror helt enkelt på att jag glömde göra det innan, jag min klantskalle. 😛 Det var en smula svårare att få det att stanna kvar på kakan när den var färdiggräddad så jag rekommenderar er att göra det på rätt sätt, alltså före gräddningen. *s*

 

Det var en underbart god kaka dock, som jag definitivt kommer att baka fler gånger. 😀

 

Nu ska jag däremot lämna bakandet därhän och vila en stund på soffan. Om det går idag. Öronpropparna hjälper nog bra mot ljud, men frågan är om de hjälper mot vibrationer…?

 

Ha en fin söndagskväll alla, och på återseende senare!

 

tavlingsumo2

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(4) kommentarer

 1. säger:

  Mm, ser gott ut!

 2. säger:

  Glad andra advent på er <3

 3. säger:

  Har nu skrivit ut receptet på kakan. Jag älskar kardemumma så denna ska jag baka i veckan 🙂 Tack för tipset! Kram Jennie

 4. säger:

  Vilken söt kaffemugg!!

Kommentarer är stängda.