Mat & Bak

Grilltips & grillrecept!

Jag har blivit tillfrågad om jag inte skulle vilja lägga in lite fler recept här på bloggen, och det ska jag väl försöka få med. smiley Målet är att ha ett ”Dagens recept”, men jag kan inte lova att jag får med det varje dag så här i början. Men jag ska göra mitt bästa. Alla recept har jag inte provat på själv än, men alla är sådana som jag har valt ut som egna favoriter. Först ut blir ett grillrecept och lite praktiska grilltips som kan vara bra att ha nu när säsongen precis startat.

matbild2

KALVSNITSEL MED SPARRIS, TOMATSPETT & PARMESANKRÄM.

Ingredienser 4 personer.

4 stycken kalvsnitslar, olivolja att pensla med, flingsalt, svartpeppar.

12 stycken gröna sparrisar.

2 stycken citroner.

Spett.

24 stycken cocktailtomater, gärna både gula och röda.

1 paket cocktailmozzarella.

8 stycken basilikablad.

Kräm.

1 burk Crème fraiche.

1 deciliter grovt riven parmesanost.

Gör så här:

1. Kräm: Rör ner parmesanosten i Crème fraichen. Låt stå och dra.

2. Spett: Varva tomater, mozzarella och basilikablad på blötlagda träspett.

3. Pensla sparrisen försiktigt med olivolja och grilla dem mjuka runtom. Halvera citronerna och lägg dem med snittytan nedåt och grilla tills ytan börjar karamelliseras.

4. Pensla köttet försiktigt med olivolja, salta och peppra. Grilla på het grill cirka 1 minut per sida.

5. Servera köttet direkt med grillad citron, sparris, tomatspett och parmesankräm.

 

10 SMARTA GRILLTIPS!

Ta ut i tid. Köttet ska vara rumsvarmt innan det läggs på grillen. Annars blir det bränt utanpå och kallt inuti.

Värm gallret. Låt gallret bli riktigt glödhett innan köttet läggs på, så fastnat inte köttet.

Torka av. Köttet ska vara torrt innan det läggs på grillen. Fuktigt kött får ingen fin yta.

Vänd inte för snabbt. Köttet måste få en stekyta innan det vänds. Annars kan köttsaft sippra ut och fuktigt kött är svårgrillat.

Vänta med glazen. Glaze ska penslas på köttet mot slutet av grilltiden annars bränner glazen som ofta innehåller socker eller honung.

Snitta kanten. Skåra kanten på flintasteken eller kotletten på flera ställen så kupar sig inte köttet på grillen.

Nära glöden. Tunna biffar ska grillas kort tid på riktigt hög värme och alltså ligga nära glöden på kolgrillen.

Lite högre upp. Stora köttbitar som hel filé eller flintastekar behöver längre tid och lite lägre värme på grillen. Lägg dem därför lite längre från glöden.

Locket på. Locket behåller värmen över gallret och ger en ”ugnseffekt” med jämnare och snabbare tillagning oumbärligt för helt kött, men utmärkt även för biffar.

Använd tång. Stick inte i köttet, för då rinner köttsaften ut. Använd grilltång.

 

Lycka till med grillningen i sommar! smiley

Recept & grilltips kommer ifrån AlltOmMat.se.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...