Allmänt

Pyroman eller ”bara” pojkstreck?

Man kan ju verkligen undra?!

I går stod jag på min balkong som vetter ut mot skogen i vårt bostadsområde, och planterade blommor i godan ro i vårsolen. Av en ren händelse så kastade jag en blick ut mot skogen och ser till min förvåning och fasa ett enormt rökmoln som lagt sig över större delen av skogen. Konstigt nog så fattar man inte riktigt den första sekunden vad det är man ser. Jag fick till och med en så dum tanke som att någon kanske borde sota av sin grill lite oftare. I ungefär samma sekund så skjuter ett brandgult eldmoln upp ur skogen och färgar hela luften orange. Då högg jag tag i telefonen och ringde 112.

”Larmcentralen, vad är det som har hänt”, hör jag i luren.

”Ehrrmm…jo, det brinner, men jag vet faktiskt inte riktigt vart, säger jag som en annan åsna. Faktum är att det ligger ett villaområde precis bakom skogen, så jag var faktiskt inte helt säker på om det verkligen var skogen som brann eller om det kom ifrån något hus.

I vilket fall som helst, efter att ha lämnat uppgifter om vart, så skulle en patrull skickas ut, och jag tog Loxy och kilade ner för att se vad som egentligen hade hänt.

Jodå, det var skogen. Och det brann ordentligt! Naturligtvis hade det samlats en hel del folk, och jag hittade min bror och brorsdotter i röran. Strax därpå kommer min brors flickvän gående, och inte många minuter efter kommer min mamma. Herregud! Stor folksamling och typ 20% består av vår familj. Familjen Nyfiken! Hehe!

En kompis till min bror och tillika min granne kom upp från skogen där han varit och kollat läget. Han hade varit ute för att tanka upp sin EU-moppe och hade en dunk bensin med sig. Hur 17 såg det ut då?? smiley

Ett par minuter senare dök brandkåren upp och släckningsarbetet började. Då får vi höra att de precis haft en utryckning här uppe, bara en liten bit längre bort i skogen. Inte konstigt att man börjar undra.

Och där kunde det ha varit över.

Men så idag när jag skulle ut med Loxy, så känner jag brandlukt så fort jag stiger utanför dörren. Nere på gården möter jag brorsan igen som är och hämtar lite prylar hos kompisen. Och tror ni inte på fan att skogen står i lågor igen! På samma ställe som dagen innan!!

Brorsan hade mobilen med sig och ringde brandkåren, men som tur var hade någon redan ringt, och dom var redan på väg. Vi grannar samlades och pratade lite, för nu började det hela kännas en smula obehagligt. Det visade sig att flera stycken hade observerat en man som kommit klättrande ut från skogen ca 15-20 minuter innan branden blossade upp. Längre in i området hade andra grannar observerat samma man som sprungit därifrån. Så nu kom polisen hit och alla fick delge sina observationer.

Vi är rädda om den lilla skog vi har kvar här uppe efter allt exploaterande av vårt område och allt nybygge, så nu kommer grannarna gemensamt att hålla koll på skogen. Dock, det finns ju ingen garanti för att det faktiskt är en pyroman. Men nog kommer man att hålla ögonen öppna alltid. Husen ligger nära och halva området består av rena trähus, vilket naturligtvis känns riktigt otrevligt. Men vi hoppas alla att vi har fel i våra misstankar, och att elden har en naturlig orsak, kanske en kombination av torka och tex nån glasbit som legat utsatt för solens strålar under en hel dag. Mer än så behövs ju faktiskt inte för att starta en brand.

//Indra – ändå en smula på krigsstigen!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...