Hej hej på er alla!
Har ni haft en bra dag därute? Själv har jag tillbringat nästan hela dagen i köket, med bak, sillinläggning och matlagning – däribland ett ordentligt gäng med supergoda julköttbullar! 😀 Jag har testat lite olika recept de senaste åren och de här var en av de riktiga höjdarna tycker vi båda här hemma. Skillnaden mot de tidiga är att dessa innehåller kryddpeppar, som ger en ganska markant smak. Inga mängder, men tillräckligt för att ge köttbullarna en speciell julsmak.
Här kommer i allafall det här riktigt goda receptet! 😀
Julköttbullar
Du behöver:
2 stora lökar
2 msk smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 kg köttfärs (eller blandfärs)
2 ägg
3 tsk salt
2 krm kryddpeppar
1 krm malen vitpeppar
1 1/2 tsk strösocker
4 msk smör till stekning
Gör så här:
1. Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt det svälla i 10 minuter.
2. Riv löken på ett rivjärn och blanda ner det i gräddblandningen.
3. Blanda salt, vitpeppar, kryddpeppar och socker i en kopp och häll sedan ned allting i bunken. Tillsätt även äggen.
4. Tillsätt sist av allt färsen och blanda allt ordentligt, gärna i en hushållsassistent eller matberedare.
5. Rulla färsen till köttbullar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda, eller lägg färsen i en spritspåse och tryck ut bullar direkt i stekpannan.
6. Stek köttbullarna i omgångar i smöret i en stekpanna ca åtta (8) minuter eller tills de är genomstekta.
Tips! Värm färska eller djupfrysta köttbullar i lite smör kryddat med malda nejlikor så får köttbullarna julsmak. 🙂
***
Lycka till om ni provar på det här receptet! 😀
Nu ska jag slöa i soffan en stund och smälta maten efter middagen. Jag är riktigt slut i kväll också, trots att jag ändå fick sova bättre natten som var. Men å andra sidan har det varit mycket att göra den sista tiden så det är väl kanske inte så konstigt. 😉
Ha en fin kväll alla! Jag återkommer lite senare om jag inte är för trött. =))