cakepops1

Hej hopp alla!

Då var dagens måste-göra gjorda, och vi har slagit oss ner i soffan för lite softande före kvällens gäster dyker upp. Vi har bland annat varit en sväng i Bosnäs för att hämta en tröja jag köpt av en tjej där, en tröja som var tänkt att bli en present. Tyvärr blev det inte riktigt som jag tänkt mig med den just nu, så jag lägger inte ut något med den än. 😉 Men det var i allafall en märklig känsla att komma ut till mitt gamla område där jag bodde för ca 12-13 år sedan, då jag hyrde ett litet fritidshus av en kompis till min syster där ute. Jag trivdes aldrig speciellt bra tyvärr, för på den tiden var det nästan bara sommarboende på min gata. Det var mitt och två hus till som var året runt-boende, så vintertid var det oerhört ödsligt och dött därute. Ensamheten och alla igenbommade sommarstugor höll på att göra mig galen när jag traskade runt i området på mina dagliga promenader med min älskade Rex som jag hade då. Så minnena därute ifrån är inte helt trevliga, jag får nästan lite andnöd när jag kommer dit, och jag tycker det luktar mulltoa och mögel i hela området..haha! Snacka om psykisk inbillning! 😛

Men över till något helt annat! 😀

cakepops2

Cakepops kallar man dessa ljuvligt söta skapelser, som spås bli lika populära som Cupcakes. Det tror inte jag riktigt på dock, dessa är lite mer som ett godis för barn kan jag tycka, medans cupcakes är ett fikabröd för vuxna. (och barn självklart, men inte lika mycket). Däremot finns det precis lika stort utbud i variation bland de här ”klubbkakorna” som bland cupcakes, (om inte mer) och precis som med cuppisarna så är det bara fantasin som sätter gränserna för hur du vill att dina cakepops ska se ut. 😀

***

cakepops3

Appropå cupcakes så finns de här också. 😛 De här små söta cakepops´n har gjorts med hjälp av ”cupcakesformar” i två delar som fyllts med kakfyllning och tryckts ihop. Sedan har man öppnat dem och försiktigt plockat ut de cupcakesformade kakorna, satt i pinnar och dekorerat dem på olika sätt.

Flera av cakepops´n är doppade i färgad vit choklad, därav många av de olika färgerna. Men man kan även klä dem med marsipan, eller den mer lättarbetade sugarpasten, och sedan forma t.ex. fårhuvuden och ben, kaninöron eller annat. 🙂

***

cakepops4

***

För att få chokladdoppade cakepops att hålla sig runda och släta tills de har torkat ordentligt, så kan man sätta dem i t.ex. ett glas med strösocker eller salt och sticka ner pinnarna, då står de stadigt rakt upp. Men man kan även välja att ställa dem upp och ner, och därigenom få ovanstående charmiga form som man sedan kan dekorera.

***

Hur gör man då dessa cakepops? Ja, något enklare får man nog leta efter… 😛

Det finns två varianter att välja i mellan, säkert fler men de här är de vanligaste. Antingen bakar du en mjuk kaka, typ sockerkaka eller chokladkaka. Eller så köper du ett paket kakor, till exempel av typen Ballerina .

Sedan mixar du kakan/kakpaket till småsmulor i en matberedare eller mixer.

Blanda sedan kaksmulorna med färskost av typen Philadelphia, Mascarpone eller Ricotta till en fast krämig smet.

Forma bollar av smeten och stick i pinnar i bollarna, gärna med lite smält choklad på så fastnar dom bättre.

Lägg in bollarna i kylen så de stelnar och blir lite hårdare och mer lätthanterliga.

Doppa dem sedan i smält choklad. Vit choklad har den fördelen att den kan färgas i olika färger. Dekorera med t.ex. strössel, chokladlinser, m.m. Man kan även klä bollen i utkavlad sockerpasta eller marsipan och dekorera därefter.

Ett annat alternativ till färskosten är till exempel Nutella, jordnötssmör eller något annat krämigt som man blandar med de torra kaksmulorna för att få en smet att forma.

Här kommer ytterligare ett recept på en variant av Cake pops – Kladdkakecakepops! 😀

Du behöver:

1 st kladdkaka

1 pkt philadelphiaost, neutral (150-200 g)
2 tsk smaksättning t ex rom, apelsinlikör eller liknande

Choklad, smält
Strössel i olika färger och former
Blompinnar avskurna i lagom storlek

Gör så här:

1. Baka din kaka och låt den svalna. Göm den för hungriga ungar och kanske dig själv oxå om du inte kan hålla fingrarna i styr innan godsakerna är helt kalla.

2. När den har svalnat river du ned den i en plastskål.

3. Blanda smulet med philadelphiaosten och eventuell smaksättning som rom eller apelsinlikör.

4. Rulla kulor av smeten, det skall kännas ungefär som play-do-lera.

5. Ställ de små bollarna i frysen ett tag.

6. Smält chokladen i vattenbad.

7. Ta fram strössel och lägg i små skålar.

8. Tryck ned en lagom lång pinne i var och en av bollarna.

9. Doppa dem försiktigt så att det blir choklad runtom hela bollen.

10. Doppa bollen i strössel.

11. Sätt dem sedan i ett glas med ärtor eller oasis så de står stadigt, för att torka ordentligt.

12. Serveras kalla som små lagom munsbitar av kladdig kaka.

***

cakepops5

Lycka till alla om ni testar dessa roliga, fina och goda bakverk! 😀


Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 7th januari 2012
Filled Under: Allmänt, Bakverk & pajer, Mat & Bak