Mat & Bak

Dagens recept – Citron och cocoscupcakes

cupcakes-white1

***

Hej hej!

Här kommer det första av de två utlovade cupcakes-recepten. 🙂 Jag bakade två olika sorter i fredags och detta receptet gäller de vita. Otroligt milda och goda i smaken och en dröm för cocosälskaren! 😀

***

CITRON- OCH COCOSCUPCAKES

***

Du behöver:

1 1/4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

200 gram smör, tärnat och rumsvarmt

2 1/4 dl strösocker

rivet skal från en halv citron (endast det gula)

3 ägg

2 1/2 dl cocosflingor (plus lite extra att dekorera med)

70 gram mald sötmandel

Citronglasyr

2 1/2 dl vispgrädde

240 gram mascarponeost

3 1/2 dl florsocker

rivet skal från en citron (endast det gula)

***

cupcakes-white2

Gör så här:

Sikta ihop vetemjölet, vaniljsockret, bakpulvret och saltet i en skål. Vispa smöret och strösockret ljust och luftigt med elvisp i en annan skål. Skrapa skålens kanter med en slickepott med jämna mellanrum så att allt kommer med. Tillsätt citronskalet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt efter varje. Tillsätt de siktade torra ingredienserna, cocosflingorna och den malda mandeln i smeten och vispa på låg hastighet tills allt är blandat.

Fördela smeten jämnt mellan muffinsformarna och grädda kakorna i 20-25 minuter eller tills de har rest sig ordentligt och inte längre är kladdiga i mitten (känn efter med en provsticka). Sätt kakorna på galler och låt dem svalna helt innan du dekorerar dem.

***

cupcakes-white3

***

Citronglasyr

Gör citronglasyren medan kakorna svalnar.

Vispa grädden på medelhög hastighet tills det bildas mjuka toppar – vispa inte för länge eftersom grädden då kan bli grynig.

Blanda mascarponen, florsockret och citronskalet i en annan skål och vispa blandningen slät med elvisp. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i mascarponeblandningen.

Bred citronglasyren över de avsvalnade kakorna med en spatel och forma till en liten kulle. Strö ut cocosflingor på ett fat och vänd kakorna i cocosen så att den täcker glasyren helt.

LYCKA TILL! 🙂

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...