Mat & Bak

Dagens recept – Halloncupcakes med lakritsglasyr

cupcakes-white5

***

Hej hej alla!

Nu kommer även det andra cupcakereceptet på de två jag bakade i fredags. Denna gånger gäller det en riktigt speciell variant, både söt och salt och med speciella effekter.

HALLONCUPCAKES MED LAKRITSFROSTING

Du behöver:

2 1/2 dl extra fint mjöl (innehåller bakpulver)

1 nypa vaniljsocker

1 1/2 tsk bakpulver

90 gram mald sötmandel

125 gram smör (tärnat och rumsvarmt)

2 dl strösocker

rivet skal från en 1/2 citron (endast det gula)

2 ägg

1 dl naturell yoghurt

120 gram hallon (plus lite extra att dekorera med)

hallonsylt (att ringla över)

GLASYR:

2 1/2 dl vispgrädde

120 gram mascarponeost

120 gram philadelphiaost

3 1/2 dl florsocker

3 tsk lakritspulver

***

cupcakes-white4

***

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Sikta ihop mjölet, vaniljsockret och bakpulvret i en skål och rör ner den malda mandeln.

Vispa smöret och strösockret ljust och luftigt med elvisp i en annan skål. Skrapa skålens kanter med en slickepott med jämna mellanrum så allt kommer med. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt efter varje. Tillsätt dom torra ingredienserna och yoghurten och vispa på låg hastighet tills allt är blandat. Vänd ner hallonen.

Fördela smeten jämnt mellan muffinsformarna och grädda kakorna i 20-25 minuter eller tills de har rest sig ordentligt och inte längre är kladdiga i mitten (känn efter med en provsticka). Sätt kakorna på galler och låt dem svalna helt innan du dekorerar dem.

***

Glasyren

Vispa grädden på medelhög hastighet tills det bildas mjuka toppar – vispa inte för länge eftersom grädden då kan bli grynig.

Blanda mascarponen, philadelpian och florsockret i en annan skål och vispa blandningen slät med elvisp. Tillsätt lakritspulvret i omgångar och vispa tills det är väl blandat.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden i mascarponeblandningen.

Låt glasyren stå i kylen i 1-2 timmar eller tills den är bredbar.

Bred glasyren över de avsvalnade kakorna med en spatel eller använd en spritspåse med stjärntyll. Lägg några stora hallon uppe på glasyren och värm sedan sylten så det blir lite rinnig. Ringla den försiktigt över glasyren så att den får ett ”randigt” utseende. Strö sist ev. lite ätbart svart glitter över hallonen. (Gör detta precis innan servering, annars missfärgas glasyren).

cupcakesfat1

OBS! Detta är ett recept från Lola’s Cupcakes som jag har modifierat lite, helt enkelt därför att det inte fanns någon lakritsglasyr i boken och jag hittade inget annat recept nånstans som jag tyckte var bra. Lakritspulvret kan man lägga i lite efter smak, men var försiktiga – det är salt. 🙂

Lycka till med baket alla! 😀

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. säger:

    gud avd gott:D

Kommentarer är stängda.