God kväll på er alla!
Nu har jag slagit mig ner i soffan efter ett par mysiga timmar i köket, med en smula tidigt lussebullsbak. Jag hade egentligen tänkt baka dem till 1:a advent, men jag kommer att ha fullt upp med barnkalas, tårtbak och Ullaredstur den helgen så jag passade på att baka dem i kväll. 🙂 Jag bakar efter jordens godaste recept som ger supersaftiga saffransbullar. Det innehåller Kesella och är mitt absoluta favoritrecept. För er som vill prova det så kommer det här:
Saftiga lussebullar
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
***
Nu ska jag ta mig en kopp te och en nybakad bulle och slötitta lite på tv före sängdags. 🙂 Ha en fin kväll alla, och en god natt när det är dags.
På återseende i morgon igen!