Allmänt

Spontanbak & fikastund!

2206D292-C6C2-49BB-A300-06B75EBC8F77

Hej där ute i stugorna! ?

Jaha, då verkar det som att hösten gjort sitt intåg på allvar. I morse var det -1 grad när jag vaknade vid sju-tiden, riktigt råkallt. Och vad passar bäst en kall höstdag om inte lite bakning. ☺️ Jag älskar att stå i köksvärmen med alla goda dofter och baka och lyssna på radion eller nån bra ljudbok när det är kallt och ruggigt ute. Tyvärr är inte mitt bakintresse särskilt kompatibelt med mitt nya hälsosamma träningsliv…? Men jag bakar för att jag tycker om själva processen och för att jag älskar att ha frysen full med hembakat för oväntade besök. ? Och idag kom mamma förbi som en perfekt anledning till att få provsmaka det nybakade. ? Min grundregel är att vi får smaka det nybakade, Håkan och jag, men sen ska resten in i frysen.

Egentligen hade jag inte alls planerat att baka idag. Men när min lillasyster messade och bad om ett recept på en god och enkel mjuk kaka som hon kunde baka till sina brukare på jobbet idag, så skickade jag receptet på min mammas underbart goda och lättbakade Silviakaka. Och blev själv toksugen på att baka den. ? Och när jag skjutsade in kakan i ugnen noterade jag att vi hade en hel del bananer i fruktkorgen som höll på att bli övermogna. Så för första gången provade jag på att baka en banankaka. Jag är egentligen inte alls särskilt förtjust i saker med banansmak men den här kakan var helt outstanding! ? Receptet är Leila Lindholms och jag tänkte dela med mig av det här. Receptet på Silviakakan hittar ni här i ett av mina äldre inlägg på bloggen.

***

D1AE7411-7C6A-4249-8F8D-A9493083B6E1

***

Banankaka

Du behöver:

 • 1 dl strösocker
 • 2 dl florsocker
 • 150 g smör, mjukt
 • 3 st mogna bananer
 • 2 st ekologiska ägg
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 0,5 tsk malen kanel
 • 0,5 tsk malen ingefära
 • 50 g valnötter
 • smör och ströbröd till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

 1. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt.
 2. Mixa banan och blanda i smeten, tillsätt ägg.
 3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten.
 4. Fyll en smord och bröad kakform (24 cm i diameter med löstagbara kanter).
 5. Gräddas mitt i ugnen, i cirka 30-35 minuter.

 

Själv uteslöt jag valnötter eftersom maken inte är så förtjust i dem. Men kakan blev otroligt god ändå, och erormt saftig. ? Lätt att göra var den också så den här kommer jag att baka igen, nästa gång några bananer sjunger på sista versen.

***

Nu ska jag ge mig på något av det tråkigaste jag vet…att uppdatera mina ipads, mobil och dator och tömma dem på onödigt skräp, messenger- och smskonversationer från 1812 och tusentals misslyckade ögonblicksfoton, skärmdumpar man sparat och annat som gör att man får leta en halvtimme varenda gång man ska hitta något.

…och det lär väl ta resten av kvällen misstänker jag…??

Ha en fortsatt fin tisdag alla! I morgon bitti är det träningsdags igen! ???

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...