Allmänt

Odla egna ärtskott :-)

IMG_7981

***

God torsdagsmorgon därute i stugorna! 🙂

Det blev inte så lite dråpligt med mitt sista blogginlägg, där jag skrev om vårkänslor och eventuell snö nångång först i april. 😛 Bara ett par timmar senare toksnöade det ute och sedan dess har världen varit i iallafall mer eller mindre vit. I natt har det både snöat och sedan frusit på, så egentligen borde jag gå ut och prova de där frysta såpbubblorna idag. Men jag har varit lite halvkrasslig flera dagar och igår bestämde jag mig för att ge mig, inse att jag inte är helt frisk och stanna hemma från gymmet och annat för att kurera mig ett par dagar. Så att krypa på knä i snön och fota isbubblor känns inte riktigt som ett smart val idag. 😉 Jag väljer nog hellre att ta lite bilder på mina ljuvliga tulpaner som min käre make kom hem med igår. <3

***

Sedan tänkte jag göra en annan sak som jag sett flera göra och gärna skulle vilja prova på, nämligen att odla ärtskott. 🙂 Nyttigt, gott och vackert att ha på fönsterbrädan. För er som vill prova på så har jag hämtat den här beskrivningen från kostekonom.se för er som vill gå in och läsa mer. 🙂 

Maken måste ändå iväg och handla lite idag och då ska han få köpa ett paket ärtor till mig så jag har lite att sysselsätta mig med under min konvalescens. 😉 

***

Skärmavbild 2019-01-17 kl. 08.33.53

***

Så här groddar du och odlar dina egna ärtskott.

  1. Skölj några matskedar gula torkade ärter. Lägg dem i en skål och fyll på rikligt med vatten.
  2. Låt sedan ärtorna stå i blöt i cirka ett dygn, men byt gärna vatten efter halva tiden.
  3. Sila bort vattnet.
  4. Sprid ut ett tunt lager av planteringsjord på en bricka, blomkruka eller vad du ni vill odla dem i. Sprid ut dina ärtor och täck dem med ett nytt tunt lager med jord, det räcker så att de precis täcker ärtorna.
  5. Fukta jorden med sprayflaska. Det är nu väldigt viktigt att du håller jorden runt ärtorna fuktig, så att de kan börja grodda sig i jorden. Ett bra knep kan vara att täcka din plantering med ett fuktigt papper, på så sätt håller sig fukten längre.  
  6. Ställ brickan på ljus plats.
  7. När ärtorna börjat grodda och sätta rot, kan du ta bort pappret och spraya din odling vid behov.
  8. Skörda dina ärtskott med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm). Du kan även få flera omgångar ärtskott per sådd om du lämnar ett par centimeter av skotten när du skördar. Då kommer ärtorna att skjuta nya skott.
  9. Använd dina ärtskott i salladen, som topping på måltiden, eller på frukostmackan. De ljuvliga skotten har väldigt många användningsområden.

 ***

FW4A7986

***

Men nu är det dags för en liten frukost för min del. Jag är inte alls mycket för att äta på morgonen men lite ska jag väl få i mig. 🙂 

Ha en fortsatt fin dag alla! <3 

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...