Allmänt

2020’s annorlunda julafton…

1114FCDC-BF59-47D2-9207-3204513F2C7F

God kväll på er alla!

 Då var jul och nyår över för den här gången. Och det var milt sagt en annorlunda helg. Det är nästan så att ”i dessa tider”, ”annorlunda julafton” och liknande uttryck börjar stå mig upp i halsen. Inte för att jag inte tar coronapandemin och allt elände den för med sig på allvar, utan helt enkelt för att det är så himla söndertjatade uttryck. Även från min egen sida. Det är som något slags mantra som man upprepar gång på gång som för att övertyga sig själv om att man har fattat grejen. Det är annorlunda tider, jag tror vi alla vet det nu. Jag lovar härmed mig själv att sluta älta den saken. 😁

***

Men en annorlunda jul var det alltså milt sagt. Inte nödvändigtvis sämre än vanligt dock. Vi hade nämligen en jättemysig jul, efter att vi i familjen hade brytt våra skallar för att komma på ett trevligt och coronasäkert sätt att träffas och umgås en stund på julafton. 😃

0CA4AD95-806E-4290-9420-658E5D6E2BEB

Julaftons morgon blev det frukost och vovvepromenad innan alla sista-minutengrejer skulle fixas. Och sedan var det dags för jullunch för maken och mig.

Och självklart för Lotus…😜

***

6509658E-4EA5-44CA-BBA7-99CD4A600D36

***

CCD9FA60-B283-4CB4-987D-DD275C32D75E

Våra favoriter på julbordet är nog helt klart det kallskurna och då gärna ”havets läckerheter”, för det fanns massor med olika sorters sill och olika sorters lax på vårt julbord. 😛 Sillen ställde jag fram på min grymt snygga serveringsbricka som jag fick i present när jag fyllde år av min yngsta systers kille. Ett fantastiskt hantverk och hans olika saker finns att se på instagramkontot v.h.i design.

***

B1FE6158-8C82-4367-885E-DE12D6C6DAAE

***

Efter lunchen var det dags att sätta igång och göra äggtoddy för första gången i mitt liv, och jag hade köpt en flaska rom enkom för detta ändamål. ☺️ Jag hade hittat ett recept som jag tyckte lät riktigt gott, med bland annat grädde, ägg, kanel, vanilj och muskot förutom mörk rom. Så medan Kalle anka och hans vänner tjattrade och sjöng på tvn på ovanvåningen, stod jag nere i köket och sjöng med medan jag kokade äggtoddy. 🤗

***

 0634076D-2190-4902-BBAB-CA97DD35814D***

Och en liten stund efter att Kalle anka var slut kom ett sms från brorsan att allt var klart för vår lilla familjeträff ute i skogen. 😊 Vi klädde oss i varma kläder, packade ner termosar med äggtoddy, pappersmuggar och alla julklappar i ett par kassar, satte blinkande mörkerlampa på Lotus och gav oss i väg ut i mörkret.
***

 469A9CE6-F66B-465E-96D0-9A13B6737FBC***

 En liten bit ut i skogen i närheten av vårt bostadsområde finns ett ställe som har blivit något av ett favvoställe för oss. För många år sen när detta bostadsområdet byggdes fanns det en liten förfallen stuga där och vi gick ofta dit med hunden, för att fika eller bara för att sitta där en stund. Numera har kommunen satt upp en picknickbänk, soptunna och gjort i ordning en grillplats just där.
Så brorsan hade gått dit i förväg och tänt brasan och satt brinnande marschaller runt om. När vi kom dit så hade alla andra kommit, och på plats fanns brorsan och hans dotter, mamma, yngsta lillasyrran, hennes kille och hennes dotter.

***

 3CD6F60C-A5D3-4A8A-A963-89A28C7C5655***

Mamma hade packat en korg med termos med varm choklad och syrran hade med sig grillkorv. Syskonbarnen satt invirade i varma gosiga filtar som dom fått och självklart var hundarna med. Vi grillade, drack varm choklad och äggtoddy och till slut delade vi ut alla julklappar till varandra. Det var en riktigt livad stund därute i mörkret i skogen när vi öppnade julklappar i skenet av marschaller och mobillampor. 😁 Jag tror att vi alla var lika glada för våra julklappar, vi hade alla verkligen lagt ner mycket tid och tanke när vi köpte till varandra, kanske ännu mer i år än vanligtvis eftersom vi inte visste om vi skulle kunna ses. Men mest av allt gladdes vi åt att vi ändå kunde träffas en stund på ett någorlunda coronasäkert sätt.
***

C6E448EF-1C7C-4CC1-944E-114004486E3E ***

 Därefter städade vi upp, slängde alla julklappspapper, släckte brasan och packade kassar och korgar för promenad hemåt igen.
***

C68E0C4F-3B05-40E3-AC22-7FE306873833 ***

Väl hemma igen tände jag upp ljus överallt och dukade fram årets godisbord i vardagsrummet, medan Håkan gick ut i trädgården och tände upp våra fackor och eldkorgen. Det är något jag har tänkt köpa i flera år men jag har bara glömt bort det hela tiden. Men i år åkte mannen iväg och köpte en och jag tycker det är så himla mysigt och stämningsfullt. 😍

***

F9045DE1-DD91-410A-9B79-B9B38ED429A5

***

Vi stod i köksfönstret och tittade på elden medan vi packade upp julklapparna och plockade fram julmusten och annat gott som skulle upp till vardagsrummet. Det blåste en smula så det kändes lite osäkert att lämna eldkorgen obevakad. Men eftersom vi inte lagt i så mycket ved så brann det upp ganska snabbt. Men doften som spred sig av veden var ljuvlig i julaftonskvällen. 🥰

***

C06C0C18-BC6F-42FD-B0FE-30FF9ADFE76A

***

Sen var det dags för julfilm på tv, massa julgodis, julmust och mys. Lotus fick alla sina julklappar en i taget med nån timmes mellanrum under kvällen, så att vi hade något nytt att plocka fram varje gång han försökte få igång oss i soffan. I bland måste till och med en tokig valp ge sig och leka själv. 😁

***

82C4CA74-E43A-49AF-946F-E3EAB2557829
Så jag skulle nog vilja påstå att vi hade en underbar julafton trots ”dessa tider”.. 😉 
Jag skulle tro att just denna annorlunda situation vi alla hamnat i förmodligen gör att uppfinningsrikedomen blir väldigt mycket större och att man gör helt andra, men minst lika mysiga och trevliga saker än vad man vanligtvis gör. 
Och om man bara omakar sig lite, gör det där lilla extra, så kan man faktiskt träffas även nu, även om det blir utomhus. 
Men som man säger…”Better safe than sorry”. 🤗

Vi har dessutom förmodligen skapat en ny tradition i familjen i år. Även om vi kan umgås inomhus nästa år, med klassiskt julbord, Kalle anka och julklappsutdelning tillsammans så kommer vi nog ändå att gå ut och tända vår brasa en liten stund, grilla en korv och dricka lite äggtoddy och varm choklad. 🥰

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...