Allmänt

Idag blir det VARMT!

Hej på er alla!
Det är helt otroligt vilken varm försommar vi har fått i år. Jag älskar sol och värme, är definitivt en sommarmänniska. Men det innebär inte att man är blind för eller ignorerar problemen en sån här ihållande värme för med sig. Ett ordentligt regnväder skulle göra mycket för naturen och växtligheten nu, för grödorna och för brandrisken. Hoppas verkligen att det kommer regn snart. Sen får gärna solen och värmen komma tillbaka förstås. Det är ju inte ens midsommar än. Helt otroligt!😳

Den här dagen har jag redan hunnit med en hel del trots värmen. 🤗 Efter en härlig frukost ute på altanen gick jag och Lotus tillsammans med mamma på en morgonpromenad innan det blev för hett, både i luften och på asfalten för Lotus små tassar. ❤️ Även om man väljer promenadvägar med så mycket skogsvägar, grus, gräs och skugga som möjligt så blir det ändå alltid små sträckor med asfalt i mellan och det blir kopiöst hett. Ta av er skor och strumpor en dag och gå barfota på sommarhet asfalt, så är det inte så svårt att tänka sig in i hur en liten vovves tramdynor känns. Här hemma har han dessutom en liten hundpool som jag svalkar av tassarna på honom i efter promenaderna. Det tycker han är superskönt även om han egentligen inte är så jätteförtjust i att bada. 😁

På promenaden hälsade vi förstås på fåren och lammen som återkommer här varje år. Det är så himla mysigt att ha dom här i området och dom blir oftast enormt tama och klappvänliga eftersom så många stannar och pratar med dom på vägen förbi. 😊

Väl hemma igen kollade jag alla mina dahliaplantor, gick igenom dom i jakt på tvestjärtar eller tecken på snigelangrepp. Men än så länge ser dom jättefina ut och fyra stycken har börjat blomma. 😍 Berner Oberland som är på bilden längst upp i inlägget, Gallery Leonardo, Créme the Cognac och Pink Isa. Men nästan alla plantor har fullt med knoppar och nya kommer varje dag. 🤗

Därefter gjorde jag i ordning gödning. Dahlior behöver mycket näring för att orka blomma så intensivt som dom gör, och första gödningen skedde när jag planterade dom, då jag blandade jorden med hönsgödsel. Nu är det dags igen och enklast är ju flytande näring nu när dom vuxit sig så täta. Jag hade egentligen tänkt köpa nåt flytande gödsel men fick i stället tipset att göra egen. Jag har en halv säck full med hönsgödsel kvar som är perfekt att göra egen flytande gödsel av.

Man blandar helt enkelt gödselpelletsen med vatten. För att få stark gödsel som måste blandas med mer vatten sen vid användning tar man 5 dl hönsgödselpellets och blandar med 10 liter vatten. Så låter man detta stå i ett dygn innan man blandar runt ordentligt och därefter silar av det som inte lösts upp i vattnet. Därefter blandar man 1 del flytande gödsel med 9 delar vatten.

För att göra en svag gödselblandning som man kan använda direkt blandar man 1/2 dl hönsgödsel i 10 liter vatten och låter stå ett dygn. Därefter är det bara att vattna.

Har man lite bråttom och inte vill vänta ett dygn så går det att göra snabbgödsel genom att blanda runt det ordentligt och vättna direkt.

Tänk bara på att vattna igenom jorden innan du gödslar så sprider sig gödseln lättare i jorden därefter när den är fuktig.

Så i morgon är det dags för gödsling av både dahlior, rosor, potatis och tomater. 😍

Men nu ska jag slå mig ner i skuggan i paviljongen och gå igenom dom senaste videoavsnitten i fotokursen jag går. ☺️ Och så ska jag fylla på nytt fräscht vatten till fåglarna och insekterna. Dom verkar mer intresserade av vatten än av mat de här varma dagarna, förståeligt nog, om dom inte har ungar förstås. 💕

Ha en fortsatt fin dag alla och ta hand om er och era husdjur i värmen. 🤗☀️💕

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...