Inredning & design

Fågelhus till vintern

Nu är ju snart hösten här, och ungefär lagom till första frosten brukar jag börja lägga ut mat till småfåglarna. Mest blir det frön och talgbollar, men äpplen upphängda i träden brukar också vara populära, och ibland kan jag lägga ut lite bröd också. Många brukar ju regelbundet lägga ut brödrester till fåglarna vintertid, men tyvärr gör det inte så mycket mer än att ge dem lite bukfylla för stunden. Det fåglarna behöver vintertid är fett, alltså bland annat talg som ju så smart finns i färdiga bollar att köpa. Annars skulle faktiskt de små liven klara sig bättre på smöret man har på smörgåsen än brödet själv. smiley Även feta frön är jättebra och kanske det som är vanligast att lägga ut förutom talgbollarna, då det också finns att få tag i billigt på de flesta ställen. Men talgbollar är ju såklart lättast för de som bor i lägenhet och kanske inte har nära till skog eller annan natur. Dom är lätta att hänga upp lite varstans. Frön kräver ju oftast någon form av ”behållare”, särskilt om det är mycket snö och man inte kan lägga ut dem på marken.

Jag har tidigare köpt enkla och billiga trähus på Ö&B som har funkat jättebra. Det hängde jag till och med upp i ett träd i bostadsområdet där jag bodde förrut, eftersom jag inte hade någon balkong då. Men tyvärr, och kanske föga förvånande, så blev det stulet därifrån. Det gjorde ju inte speciellt mycket, rent ekonomisk, för dom kostar inte många kronor. Men det är ändå så himla trist. smiley

Men nu har jag ju balkong och i år har jag bestämt mig för att göra det lite ombonat på pippisarna. smiley Dom här små husen hittade jag på nätet, och fick en massa idéer med en gång. Har man inte möjlighet att bygga huset helt och hållet, så kan man ju köpa de där små trähusen på Ö&B och sen måla och fixa till dem på egen hand. Jag tycker i allafall att dom här var helt toksöta, så nu ska jag snart sätta i gång att förbereda för våra små vinterfåglar och knåpa ihop ett par små stugor till dem. smiley Även om fåglarna förmodligen inte bryr sig ett dyft om hur matautomaten ser ut, så kommer det bli väldigt fint på min balkong i allafall. smiley

// Indra – Snickare och målare på ”äldre” dar… smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...